20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportCălin Popescu-Tăriceanu cere demisia ministrului Justiţiei

Călin Popescu-Tăriceanu cere demisia ministrului Justiţiei

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că premierul Dacian Cioloş ar trebui să îi ceară demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, în contextul afirmaţiilor acesteia privind drepturile omului, transmite Agerpres

“Ce ne spune doamna Prună: discuţia pentru drepturile omului este un lux. Sfatul meu este ca domnul prim-ministru Cioloş să o bage pe doamna Prună în şedinţă mai des. Cel mai bine ar fi să nu mai vorbească, pentru că, de câte ori vorbeşte, spune numai enormităţi. Lucrul acesta – că discuţia despre drepturile omului este un lux – din partea unui ministru al Justiţiei nu ar fi meritat decât o singură atitudine. Şi din partea presei, dar şi din partea premierului – să o demită imediat. Prin urmare, după asemenea declaraţii, eu vă spun că, din punctul de vedere al ALDE, aceasta este ceea ce trebuie să se întâmple: să-i ceară demisia şi să o trimită la plimbare pe doamna Prună”, a afirmat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă. 

Citește și: Ponta, critici dure la adresa ministrului Justiției: Gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat luni că ordonanţa adoptată de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea. 

”Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 – Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 – OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 – SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva – nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul pe Facebook. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă