13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA laudă Guvernul Cioloș pentru soluția în scandalul interceptărilor

Ambasada SUA laudă Guvernul Cioloș pentru soluția în scandalul interceptărilor

Ambasada Statelor Unite în România salută poziția Guvernului României, care a reglementat, vineri, prin Ordonanță de Urgență, noile atribuții ale SRI. Ordonanța a venit să clarifice rolul și misiunile SRI, după ce Curtea Constituțională a decis că probele obținute de SRI nu mai pot fi utilizate de procurorii români.

"Parteneriatul Strategic SUA-România a condus la o cooperare din ce în ce mai strânsă și mai importantă între instituțiile de aplicare a legii în sprijinul luptei împotriva criminalității organizate internaționale, corupției, criminalității cibernetice și terorismului. Ambasada Statelor Unite salută eforturile Guvernului României de a alinia legea la recenta hotărâre a Curții Constituționale privind folosirea probelor obținute prin supraveghere tehnică și de a menține capacitatea instituțiilor statului de drept de a-și continua importanta activitate", menționează comunicatul de marți al Ambasadei SUA.

Ordonanța de Urgență a Guvernului României confirmă că, în urma deciziei CCR, SRI își menține dreptul de a furniza probe, dar numai în cercetarea infracțiunilor care țin de siguranța națională.

Surse din SRI ne-au explicat că această instituție rămâne organ de cercetare penală specială, dar numai pentru infracțiuni de spionaj, trădare și terorism. Pentru alte tipuri de infracțiuni, cum ar fi de exemplu cele de corupție, SRI nu mai poate continua să ofere probe și trebuie să întrerupă cooperarea cu procurorii, chiar dacă este vorba de dosare aflate în stadii foarte avansate, aproape de finalizare.

"Sunt procurori, în teritoriu, care ne spun că dosarul e aproape gata și ne cer să-l finalizăm împreună. Îi refuzăm, le spunem că nu mai avem dreptul", ne-au explicat reprezentanții SRI.

Potrivit acestora, reducerea drastică a tipurilor de dosare în care pot lucra ofițerii SRI nu va impune reducerea numărului de personal în interiorul Serviciului, întrucât "oricum eram subdimensionați".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă