24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialA murit matematicianul Solomon Marcus, la 91 de ani

A murit matematicianul Solomon Marcus, la 91 de ani

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit joi, la varsta de 91 de ani, a confirmat pentru Hotnews.ro academicianul Viorel Barbu. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias. 

Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacau, parintii sai fiind croitori. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent. Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de carti ce privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale, potrivit Wikipedia.

Cartile sale au fost traduse in multe tari ale lumii. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate. Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori. 
Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar din 2001 era membru titular al Academiei Romane.
Solomon Marcus era autor colaborator al site-ului Contributors.ro, unde a publicat ultimul articol pe 11 februarie .

=======

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România deplânge moartea academicianului Solomon Marcus, pe care o consideră o grea pierdere pentru întreaga societate românească. "Încetarea din viaţă a academicianului Solomom Marcus este o grea pierdere pentru întreaga societate românească, nu numai pentru familie, pentru prieteni, pentru ştiinţa românească sau pentru comunitatea evreiască. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România îşi exprimă durerea faţă de această imensă pierdere şi transmite condoleanţe familiei îndoliate. (…) Comunitatea evreiască din România a pierdut un om care a suferit, în tinereţe, pentru că era evreu şi care a ştiut, toată viaţa, să îşi poarte evreitatea cu demnitate, constituind un exemplu al valorilor de talie mondială pe care evreii le-au dăruit culturii române", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, Agerpres de FCER. 

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România evidenţiază contribuţia lui Solomon Marcus la dezvoltarea ştiinţei româneşti, contribuţie recunoscută în ţară şi străinătate. "A vorbi despre Solomon Marcus numai ca despre un eminent om de ştiinţă sau academician, autor a peste 50 de cărţi şi sute de articole, profesor universitar cu un remarcabil talent pedagogic, ar însemna să pierzi din vedere latura sensibilă, profund umană a personalităţii sale. De fapt, tocmai pregătirea sa ştiinţifică şi artistică şi această sensibilitate, cuplată cu o minte analitică strălucitoare, i-au permis, pe lângă succesele în sfera matematicii, să fie un pionier în domeniul poeticii matematice, al lingvisticii matematice, al semioticii aplicate la artele frumoase. (…) Contribuţiile lui Solomon Marcus la dezvoltarea ştiinţei româneşti au fost recunoscute nu numai prin elogiile primite de la confraţii din ţară şi din străinătate, precum şi de la studenţii săi, ci şi prin numeroasele şi prestigioasele distincţii care i-au fost acordate, dintre care amintim numai Ordinul Naţional 'Serviciul Credincios' în grad de Comandor, Ordinul Naţional 'Serviciul Credincios' în grad de Mare Ofiţer şi Ordinul Naţional ' Steaua României' în grad de Cavaler. Să-i fie amintirea binecuvântată!", se mai arată în comunicatul semnat de deputatul Aurel Vainer, preşedinte al FCER. 

Cele mai citite

BACALAUREAT 2024. Luni are loc proba de limba și literatura română 

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română -...

VIDEO. EURO 2024. Olanda trece la limită de Polonia

Selecționata Olandei a obținut o victorie importantă în primul meci din Grupa D a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, învingând naționala Poloniei...

Țara care va implementa săptămâna de lucru de şase zile

Grecia urmează să implementeze o săptămână de lucru de șase zile, într-un efort de a combate deficitul de muncitori calificați, o problemă acută în...
Ultima oră
Pe aceeași temă