23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialNou studiu asupra ADN-ului uman: Ce moștenire ne-au transmis oamenii preistorici

Nou studiu asupra ADN-ului uman: Ce moștenire ne-au transmis oamenii preistorici

Cei mai mulți oameni au, în ADN, câteva secvențe aparținând omului de Neanderthal, unul din strămoșii omului inteligent, dar sunt câțiva care au în ADN secvențe aparținând omului de Denisova, hominid care a trăit acum 30.000 de ani, arată un nou studiu, publicat în revista Science, citat de BBC. 

Astfel, majoritatea locuitorilor de pe Pământ are între 2 și 4 procente ADN al omului de Neanderthal, subspecie a Homo sapiens, care a trăit între 230.000 și 29.000 î.Hr., în timp ce locuitorii insulelor din Pacific au gene aparținând omului de Denisova. Cercetătorul Benjamin Vernot, de la Universitatea din Washington, care a condus aceste studii, a subliniat că „oamenii (atât cei de Denisova, cât şi Neanderthalienii) adorau să hoinărească, iar acest gen de studii asupra genelor ne ajută să vedem pe unde”.

Ce avem în ADN de la omul de Neanderthal 

Moștenirea ADN de la omul de Neanderthal se regăsește în mii de gene cu rol în dezvoltarea creierului și a limbajului. „Acestea sunt zone mari şi cu adevărat importante. Totuși,mai avem mult până să înţelegem pe deplin diferenţele genetice dintre aceşti oameni – cel de Denisova şi Neanderthal- şi ce trăsături influenţează ”, a explicat cercetătorul Joshua Akey, expert în evoluţia geneticii umane de la Universitatea de Medicină din Washington. 

Studierea omului de Denisova, la început 

Pe de altă parte, oamenii de știință sunt încă la început în studierea ADN-ului omului de Denisova, specie preistorică descoperită cu mai puţin de zece ani în urmă, în urma analizei genetice a unui fragment de falangă descoperit într-o peşteră din nordul Siberiei.

O cantitate substanţială din ADN-ul acestui hominid a fost detectată în genomii unei populaţii restrânse din zilele noastre: în Oceania, care este departe de peștera siberiană unde s-au găsit primele rămășițe ale acestui hominid, ceea ce le ridică semne cercetătorilor despre legăturile omului modern cu omul de Denisova. 

Între timp, se ştie că rasa umană a evoluat în neanderthalieni, care s-au împrăştiat prin toată Eurasia. „Purtăm şi astăzi o mică parte din ADN-ul lor. Chiar dacă au dispărut,Chiar dacă această rasă a dispărut, ADN-ul lor trăieşte în oamenii moderni”, a arătat dr.Akey.

Până în prezent, oamenii de știință au stabilit că toată populația non-africană a moștenit între 1,5 și 4 la sută din genomul neanderthalienilor, iar malaezienii sunt singurii oameni moderni care au moștenit o parte substanțială a ADN-ului omului de Denisova (între 1,9 şi 3,4 la sută) 

Cele mai citite

AUR și-a ales candidatul pentru funcția de președinte al României

Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

“Ucigașul tăcut” din România. O persoană moare la fiecare 30 de minute

Fenomenul grav în România este reprezentat de mortalitatea cauzată de infarctul miocardic. O persoană moare la fiecare 30 de minute. Această problemă de sănătate...
Ultima oră
Pe aceeași temă