15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Ciocniri violente între Azerbaidjan şi Armenia, în Nagorno-Karabah. Reacția lui Putin

UPDATE. Ciocniri violente între Azerbaidjan şi Armenia, în Nagorno-Karabah. Reacția lui Putin

UPDATE 20:30: Azerbadjanul a anunțat că peste 100 de militari armeni au fost ucişi sau răniţi în luptele de sâmbătă, din Nagorno-Karabah, în timp ce președintele armean Serge Sarkissian susține că 18 soldați armeni au fost omorâți în confruntări, iar alți 35 au fost răniți, conform AFP. 

UPDATE 18.15: 12 militari azeri au fost ucişi şi un elicopter a fost doborât de forţele armene în Nagorno-Karabah, a comunicat sâmbătă Ministerul Apărării de la Baku, informează AFP, conform Agerpres.  

”Mai mult de o sută de soldaţi armeni au fost ucişi, şase tancuri şi 15 unităţi de artileri armene au fost distruse”, au mai indicat autorităţile azere.

Guvernul armean nu a anunţat până acum niciun fel de pierderi militare. 

Ministerul Apărării de la Baku a mai precizat că forţele sale ‘au preluat din nou controlul asupra colinei strategice Lala-Tepe’, şi că au mai fost eliberate colinele din apropierea a două sate. 

—–

UPDATE 12.25:  Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, “este profund îngrijorat în legătură cu informaţiile privind reluarea acţiunilor armate în Nagorno-Karabah şi îndeamnă părţile implicate în conflict la “încetarea imediată a focului”, a anunţat sâmbătă secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează TASS, RIA Novosti şi AFP. 

“Preşedintele Putin îndeamnă părţile implicate în conflict la încetarea imediată a focului şi reţinere, pentru a nu admite noi pierderi de vieţi omeneşti”, a spus Peskov. “În ultima vreme, atât ca urmare a unor eforturi trilaterale (Rusia, Armenia, Azerbaidjan), cât şi a unor eforturi internaţionale (Grupul de la Minsk al OSCE pentru Nagorno-Karabah, format din Rusia, Franţa şi SUA) au fost întreprinse o serie de acţiuni menite să ducă la reglementarea conflictului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, precizând că liderul rus “regretă faptul că situaţia a escaladat din nou la o confruntare armată”. 

=====

Azerbaidjanul şi Armenia au anunţat sâmbătă o acutizare dramatică a situaţiei în Nagorno-Karabah, părţile acuzându-se reciproc de acţiuni ofensive active, informează agenţiile de presă ruse Interfax şi RIA Novosti, citate de Agerpres. “Există morţi de ambele părţi. Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce priveşte efectivele umane şi tehnice. A fost doborât un elicopter azer”, a anunţat secretarul de presă al Ministerului Apărării al Armeniei, Arţrun Ovanisian, subliniind că anterior Azerbaidjanul a trecut la acţiuni ofensive în zona Nagorno-Karabah. De asemenea, potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, partea azeră a efectuat lovituri aeriene şi asupra unor zone civile. 

La rândul său, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a subliniat că acuzaţiile sunt “o nouă provocare” din partea Erevanului şi că niciun elicopter azer nu a fost doborât. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunţat că analizează situaţia din zona conflictului Nagorno-Karabah. “Studiem cu atenţie informaţiile care ne parvin”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. 

Azerbaidjan şi Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârşitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat şi ciocniri armate au loc în mod regulat. 

Preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliev a cerut miercuri, în faţa secretarului de stat american John Kerry, ca Armenia să-şi retragă “imediat” trupele din teritoriul Nagorno-Karabah disputat între cele două ţări şi pentru care Washingtonul caută să găsească o soluţie de ani de zile.

 

 

 

Cele mai citite

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...
Ultima oră
Pe aceeași temă