Usturoiul este o altă legumă preţioasă, care face adevărate minuni în corp. Conţine săruri minerale, inulină, vitamine A, B, PP, C, alicina şi garlicina, care-l fac antispastic, colagog, diaforetic, anticancerigen, expectorant, febrifug, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv şi antihelmintic. Această reţetă este, deci, şi deosebit de gustoasă, dar şi foarte sănătoasă.
INGREDIENTE:
- două căni şi jumătate de quinoa fiartă (se găteşte exact ca orezul)
- cinci ouă
- o jumătate de cană de parmezan ras
- trei felii de pâine din făină integrală, fărâmiţate
- un sfert de cană de ceapă verde subţire, tocată
- trei căţei de usturoi, tocaţi fin
- o ceapă mare, tocată
- o lingură de cimbru proaspăt, tocat
- o linguriţă de paprika
- sare
- ulei de măsline pentru prăjit
MOD DE PREPARARE
Pune toate ingredientele într-un bol mare şi amestecă-le bine cu o lingură din lemn. Când obţii un amestec omogen, ia în palmă cam o lingură din compoziţie şi formează o chifteluţă de aproximativ cinci cm diametru şi un cm grosime. Cu ingredientele de mai sus, obţii cam 20 astfel de chiftele. Poţi să le faci orice forme vrei, mai mici, mai mari, mai turtite sau mai groase. Ai grijă că această compoziţie este mai greu de manevrat. Se lipeşte de mâini şi se cam destramă când încerci să pui chiftelele pe platou. Dacă nu reuşeşti să le formezi, adaugă în compoziţie o lingură de făină albă de grâu şi compoziţia va deveni mai uşor de manevrat.
Încălzeşte o lingură de ulei într-o tigaie la foc mediu. Pune uşor, cu spatula, patru-cinci chiftele în tigaie şi prăjeşte-le pe fiecare parte cam câte două minute. Repetă procedeul până prăjeşti toate chiftelele. Pune din nou câte o lingură de ulei la încins înainte de a pune un nou rând de chiftele.
Le poţi servi fierbinţi sau reci, cu ketchup şi salată verde.
Poftă bună!