15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialArmata japoneză, în alertă. Care este motivul

Armata japoneză, în alertă. Care este motivul

Armata japoneză este în alertă, după ce Coreea de Nord ar fi mutat o rachetă cu rază medie de acțiune pe coasta sa de est, potrivit unei surse guvernamentale citată de Reuters, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, marina japoneză şi sistemul de baterii anti-rachetă Patriot au primit ordin să doboare orice proiectil care s-ar îndrepta înspre teritoriul ţării.

Coreea de Nord pare să fi mutat o rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa de est, însă nu există semnale privind o lansare iminentă, a relatat agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, citând o sursă guvernamentală neprecizată. Un oficial al Ministerului Apărării sud-coreean a spus că nu poate confirma informaţiile transmise de Yonhap, dar că armata urmăreşte îndeaproape activităţile Coreii de Nord privind rachetele. 

Tensiunile în regiune s-au amplificat după ce Coreea de Nord a desfăşurat în ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear, urmat de lansarea unui satelit şi de testarea a diferite rachete, una chiar în luna mai. 

Japonia şi-a pus forţele anti-balistice în alertă de mai multe ori în acest an după ce a detectat semnale ale unor posibile lansări de rachete. Sursa din cadrul guvernului japonez a spus că există semnale că Phenianului s-ar pregăti pentru lansarea unei rachete cu rază medie Musudan, acelaşi tip de rachetă pe care a încercat să o lanseze în mai, când armata a fost plasată în stare de alertă. 

Lansarea din mai, care a avut loc la o zi după ce Japonia şi-a pus armata în alertă, a eşuat. Coreea de Nord a încercat fără succes să testeze racheta Musudan de trei ori în aprilie, potrivit unor oficiali americani şi sud-coreeni. 

Coreea de Nord a eşuat în toate cele patru încercări ale sale de a lansa racheta Musudan, care teoretic are o rază de acţiune care poate cuprinde orice parte din Japonia şi teritoriul american Guam. Phenianul ar avea până la 30 de rachete Musudan, conform presei sud-coreene. Potrivit unor oficiali, primele au fost desfăşurate în jurul anului 2007, însă Coreea de Nord nu a încercat să le testeze decât începând cu acest an. 

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în martie sancţiuni mai dure împotriva Coreii de Nord din cauza dezvoltării programului său de arme nucleare. 

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă