Zilele acestea, Discovery România şi-a anunţat noile programe ce vor intra în grilă în 2013. Şi, profitând de faptul că una dintre cele mai proaspete emisiuni se numeşte „Ştiinţă şi magie”, având ca gazde patru magicieni de profesie, la lansare şi-a făcut apariţia unul dintre ei, britanicul Ben Hanlin.
Fără a apărea într-un nor de fum, cu pălărie ţuguiată, pelerină neagră şi baghetă magică, Ben are totuşi ceva din ghiduşul Harry Potter. În primul rând pentru că este englez, posedând un umor pe măsură, în al doilea rând pentru că la cei 20 şi ceva de ani ai lui, pare încă un puşti şi în al treilea rând pentru că, asemenea simpaticului vrăjitor devenit erou mondial, şi el este magician încă din copilărie.
La întâlnirea cu presa, Ben a făcut o mulţime de trucuri, unul mai haios ca altul, începând cu trucuri cu cărţile de joc, continuând cu cele din categoria „citirea minţii” şi sfârşind cu jocuri cu adevărat periculoase. La unul dintre trucurile cu cărţile de joc a scos de mai multe ori din pachetul de cărţi amestecate în toate combinaţiile posibile o anume carte semnată de o jurnalistă, la „citirea minţii” a pus un jurnalist să aleagă un cuvânt la întâmplare dintr-o revistă, dar să îl ţină secret, cuvânt pe care Ben l-a ghicit după doar două-trei întrebări puse jurnalistului în cauză. Iar cireaşa de pe tort a fost numărul cu care el a câştigat simpatia juriului de la „Britain’s Got Talent”: şi-a băgat în gură un snop de ace ascuţite (testate înainte de jurnalişti), o bucată zdravănă de aţă, a înghiţit şi acele şi aţa, după care a mai stat vreo 2-3 minute de vorbă cu publicul pentru ca apoi să scoată din gură acele întinse frumos pe aţă. În aplauzele entuziaste ale celor prezenţi, dintre care cei mai mulţi au serioase probleme să bage aţa în ac chiar şi în condiţii normale, el a ţinut să precizeze: că: „Dacă aveţi copii, vă rog să le spuneţi să nu încerce să facă acest truc acasă. Să-l facă mai bine la şcoală, că acolo au mai mult public şi sigur se vor bucura de succes”.
CV de magician
Încă de la vârsta de 5 ani, Ben Hanlin a făcut o pasiune pentru magie, specializându-se în numere de magie cu ajutorul mâinilor şi iluzii „de aproape”. Acum, el este unul dintre cei mai tineri membri din branşă, care face parte din The Magic Circle, stăpânind o tehnică şi o măiestrie cu mult mai presus de nivelul vârstei lui.
Stilul lui unic de magie „de aproape” continuă să-i fascineze pe cei ce asistă la apariţiile sale extrem de diverse, care merg de la spectacole în cadru restrâns până la evenimente corporatiste de mari proporţii. Printre numeroşii săi clienţi se numără BMW, David Lloyd şi T.G.I.Friday’s.
De curând, Ben a ajuns să se bucure de o expunere şi mai mare, captivând în egală măsură publicul şi juriul cu prestaţiile lui uluitoare din „Daybreak” şi „Britain’s Got Talent”. În 2011, Ben a primit titlul de „Tânărul întreprinzător al anului” pentru zona centrală a Marii Britanii.
Ben Hanlin s-a întâlnit în acest weekend şi cu marele public, dar şi cu elevi din Bucureşti. El a vizitat Şcoala „Sfinţii Voievozi” şi Liceul „Grigore Moisil”, unde a ţinut lecţii deschise, vorbindu-le copiilor despre cât de „cool” poate deveni ştiinţa dacă o foloseşti în mod creativ. Bineînţeles că el nu s-a oprit la o simplă prelegere, ci a făcut o mulţime de trucuri magico-ştiinţifice în faţa „clasei”. Această vizită a sa în două şcoli bucureştene a marcat împlinirea unui an de la înfiinţarea „Şcolii Discovery” la care s-au afiliat mai multe instituţii de învăţământ din ţară, un program de educare a elevilor prin programe TV speciale dedicate mai multor obiecte din curricula şcolară.
În emisiunea „Ştiinţă şi magie”, care se difuzează în fiecare duminică de la ora 20.00, fiecare episod începe cu un truc surprins de camerele ascunse şi culminează cu numere sofisticate, de mari proporţii, într-o combinaţie fascinantă de magie şi ştiinţă. Rezultatul este o îmbinare de expunere teatrală şi principii ştiinţifice. Pentru că au nevoie de un public cât mai larg, cei patru magicieni preferă show-urile de stradă, ei călătorind în acest scop prin mai multe oraşe ale lumii, unde se „dedau” la tot felul de nebunii, promovând „mariajul” fericit dintre magie şi ştiinţă.
Premierele anului 2013
Printre premierele Discovery Channel de anul acesta se numără „Life”, un impresionant serial de istoria naturii, realizat în colaborare cu BBC şi narat de Sir David Attenborough, „Imperiul nelegiuiţilor”, un program despre cele mai cunoscute familii de gangsteri din Statele Unite, „Ed Stafford – Naked and Marooned”, unul dintre cele mai dure programe de supravieţuire în care un om este lăsat singur şi gol-puşcă pe o insulă pustie, „Oraşe în secţiune”, din care aflăm ce se ascunde sub marile metropole ale lumii, dar şi sezoane noi din „Dynamo şi magia imposibilului”, „Doi nebuni pe patru roţi”, „Curiosity” sau „Vânătorii de mituri”.
Canalul pentru femei TLC prezintă sezoane noi din „Regele cofetarilor”, „Probleme stânjenitoare” şi „Masterchef US”, dar şi seriale în premieră precum „Crafts Wars”, un program despre lumea artizanatului manual, prezentat de actriţa Tori Spelling, „The Food Hospital”, o serie care explorează ipoteza că hrana poate fi folosită ca medicament, „Honney Boo Boo”, un serial despre familia unei fetiţe din Georgia, care a devenit un adevărat fenomen media în SUA, sau „Fashion Stars”, un program despre modă, prezentat de Jessica Simpson, Nicole Richie şi John Varvatos.
La Animal Planet puteţi vedea în premieră „Insectele lui Dominic Monaghan”, emisiune în care celebrul actor din „Lost: Naufragiaţii” şi „Stăpânul inelelor” caută în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii cele mai ciudate insecte, şi „Glory Hounds”, o serie despre câinii militari utilitari.
Pe Discovery Science telespectatorii vor putea urmări programe noi, precum „Profeţii Universului SF”, creat de celebrul regizor Ridley Scott, şi „This Changes Everything”, în care actorul James Woods discută despre tehnologie şi despre problemele etice care se pun în cazul nanotehnologiei sau biologiei sintetice.
ID Investigation Discovery îşi aşteaptă fanii cu serii noi, precum „Wives with Knives”, despre poveştile fascinante ale unor femei care au fost nevoite să lupte pentru supravieţuire la propriu, sau „Pretty Bad Girls”, un program despre femei criminale care au ucis cu premeditare.
Pe Discovery World vor fi difuzate programe noi, precum „Secrets of…”, o incursiune în lumea forţelor speciale precum Delta Force, CIA Black Ops, Navy Seals şi Green Berets, sau sezonul 6 din „True Stories”, un serial despre evenimente din viaţa reală care au inspirat unele dintre cele mai celebre filme blockbuster de la Hollywood, iar pe Discovery HD Showcase vor rula în premieră serii precum „Căutătorul de maşini clasice”, despre elitele colecţionarilor de maşini, sau „Wild Fishermen”, despre doi prieteni care pornesc într-o adevărată aventură la pescuit, înfruntând condiţii meteo extreme, drumuri prin deşert şi un peisaj sălbatic, complet neîmblânzit, explorând unele dintre cele mai izolate şi mai frumoase regiuni din Mozambic.