11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCirculaţia feroviară, reluată la cererea stareţului

Circulaţia feroviară, reluată la cererea stareţului

După patru ani în care a fost închisă, pe linia ferată Dornești-Putna vor circula din nou trenuri ale CFR Călători.

Oficialii CFR Călători au decis că nu este indicat să te pui rău cu fețele bisericești, astfel că, la solicitarea starețului Mânăstirii Putna, dar și a turiștilor, se va relua circulația feroviară spre așezământul duhovnicesc ctitorit de Ștefan cel Mare.

„Avem o mare provocare, ca din toamnă să începem să operăm din nou spre Putna. Am primit solicitări de la turiști și de la mânăstire. Chiar starețul a cerut reluarea circulației feroviare”, a declarat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes.

Dată în folosință în 1889, linia de cale ferată Dornești-Putna (39 km) a fost închisă în 2012, din rațiuni economice. De atunci, niciun tren nu a mai circulat spre mânăstirea bucovineană și au rămas fără transport feroviar inclusiv locuitorii orașului Rădăuți. Trebuie spus că această linie de cale ferată desparte Rădăuțiul în două, trecând chiar prin centrul orașului.  Între timp, au prosperat patronii firmelor de transport auto, însă tot mai mulți oameni au cerut reluarea traficului feroviar. Chiar dacă nu mai este circulată de patru ani de zile, linia ferată are o pagină de Facebook extrem de activă, iar pe internet a fost lansată o petiție online intitulată „Salvăm calea ferată Dornești-Putna”.

Conform Mersului Trenurilor din 2000, cei 39 de kilometri dintre Dornești și Putna erau străbătuți de garniturile CFR Călători (la rang de Personal) într-o oră și zece minute. Iosif Szentes a precizat că noua legătură feroviară se va realiza între Suceava și Putna. Punând la socoteală și durata de 36 de minute a călătoriei cu un tren Interregio între Suceava și Dornești, rezultă că, în total, trenul va face de la Suceava la Putna o oră și 46 de minute.  O cursă feroviară directă Suceava-Putna ar avea succes, mai ales în condițiile în care nu există curse regulate auto directe între cele două localități, ci doar cu schimbare în Rădăuți, ceea ce face ca o călătorie să dureze două ore și trei sferturi. Dacă CFR Călători va reuși să nu depășească cu mult tariful de 14 lei al unei călătorii cu autocarul, atunci va avea mușterii asigurați. 

Avem o mare provocare, ca din toamnă să începem să operăm din nou spre Putna. Am primit solicitări de la turiști și de la mânăstire. Chiar starețul a cerut reluarea circulației feroviare“.

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă