22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMinisterul Educaţiei, somat de tipografii să aloce bani pentru manuale

Ministerul Educaţiei, somat de tipografii să aloce bani pentru manuale

Tipografii somează Ministerul Educaţiei să aloce banii pentru manualele şcolare cel târziu până la sfârşitul lunii iulie, avertizând că, în caz contrar, există riscul ca elevii claselor a 11-a şi 12-a să înceapă anul şcolar fără acestea, transmite Mediafax.

Directorul Sucursalei “Ardealul” Cluj-Napoca a Companiei Naţionale a Imprimeriilor “Coresi”, Mircia Giurgiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că editurile aşteaptă banii, deoarece trebuie urmate proceduri specifice, trebuie să aibă loc negocieri, licitaţii publice şi trebuie date comenzi la tipografii.

“Tipografii somează Ministerul Educaţiei să aloce fonduri pentru cele peste 3 milioane de manuale şcolare pentru clasele a 11-a şi a 12-a. Din păcate, deşi am cerut alocarea banilor încă de la sfârşitul lunii iunie, alături de reprezentanţii editurilor, nici până în prezent nu s-a primit vreun leu. Editurile aşteaptă, sunt proceduri, trebuie să facă negocieri, licitaţii publice, trebuie date comenzi la tipografii. Somăm Ministerul Educaţiei, pe noul ministru Mircea Dumitru, să dispună alocarea banilor necesari cel târziu până la sfârşitul lunii iulie, în caz contrar existând riscul major ca manualele să nu ajungă pe băncile elevilor la începutul anului şcolar care începe în 12 septembrie”, a spus Giurgiu.

La sfârşitul lunii iunie, editurile şi tipografiile care se ocupă de tipărirea manualelor şcolare avertizau că această industrie este în pericol şi riscă să ajungă în faliment din cauza preţurilor mici oferite de Ministerul Educaţiei, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, cerând ajutorul ministerului în reglementarea situaţiei.

Potrivit unei scrisori deschise adresate, în 28 iunie, Ministerului Educaţiei de către Uniunea Editorilor din România, Compania Naţională Imprimeriile Coresi şi Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România, tipografiile nu vor mai fi în măsură să tipărească necesarul de manuale.

“Industria de carte şcolară este în pericol. Editurile şi tipografiile partenere în procesul de asigurare a cărţii şcolare sunt în situaţia de a da faliment. În ultimii 100 de ani, principala activitate în perioada verii atât a editurilor, cât şi a tipografiilor, a fost elaborarea manualelor şcolare. De trei ani, Ministerul Educaţiei nu a mai fost în stare să asigure toate manualele şcolare necesare la începutul anului şcolar. Preţurile foarte mici oferite de minister, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, pun atât editurile cât şi tipografiile în situaţia de a-şi închide porţile. Industria cărţii şcolare depinde, din nefericire, de comenzile Ministrului Educaţiei. Aceste comenzi vin cu întârziere şi la preţuri foarte mici (de exemplu, preţul mediu cu care ministerul plăteşte un manual pentru clasele I-X este de 2,7 lei). În curând, tipografiile nu vor mai fi în măsură să tipărească necesarul de manuale”, se arăta în scrisoare.

Reprezentanţii editurilor şi tipografiilor afirmau că a dispărut în totalitate industria românească a hârtiei, după ce s-au închis combinatele din Brăila, Bacău, Călăraşi, Buşteni, Alba, Dej, Constanţa, astfel încât preţurile materialelor tipografice au crescut an de an.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...
Ultima oră
Pe aceeași temă