12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialArmata şi separatiştii ucraineni s-au retras dintr-un oraş din estul Ucrainei

Armata şi separatiştii ucraineni s-au retras dintr-un oraş din estul Ucrainei

Armata ucraineană și separatiștii proruși au anunțat sâmbătă că și-au retras trupele dintr-un mic oraș situat în estul țării, în conformitate cu acordul de demilitarizare, semnat în septembrie de beligeranți, relatează AFP, via Agerpres.

"Armata ucraineană și separatiștii proruși și-au retras unitățile la câțiva kilometri distanță de Zolotoe", în regiunea Lugansk, a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Valentin Șevcenko.
 
"Unele etape ale procesului de retragere a forțelor și mijloacelor militare din apropierea orașului Zolotoe s-au încheiat. Reprezentanți ai misiunii de observatori a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au constatat retragerea", a adăugat el.
 
Agenția oficială de presă a separatiștilor a anunțat, la rândul ei, retragerea luptătorilor proruși din Zolotoe.
 
"Nu a mai rămas nici un soldat înarmat pe pozițiile pe care le ocupau înainte, conform prevederilor Acordului de pace de la Minsk", a afirmat comandantul separatist Mihail Filimonenko, citat de agenție.
 
Kievul și separatiștii proruși au semnat în septembrie, la Minsk, un acord de demilitarizare a trei zone-pilot din estul Ucrainei, care prevede retragerea armamentului greu și a combatanților din localitățile Stanîcino-Luhanske, Petrovskoe și Zolotoe.
 
Aplicarea acestui acord ar însemna delimitarea unui perimetru de securitate cu dimensiunile de doi pe doi kilometri, în aceste trei zone pilot.
 
Retragerea trupelor dintr-o altă zonă pilot, satul Petrovskoe, în regiunea Donețk, nu a avut loc, a făcut cunoscut un corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului.
 
"Ucrainenii nu și-au retras trupele. Spun că nu au primit ordinul. Ei iau însă măsuri pentru retragerea forțelor și mijloacelor militare", a explicat presei un responsabil cu rang înalt al separatiștilor, Eduard Basurin.
 
Retragerea trupelor din cea de-a treia zonă pilot, Stanîcino-Luhanske, în regiunea Lugansk, de asemenea nu a început, din cauza schimburilor de focuri care nu au făcut victime, potrivit beligeranților.
 
Acordul de pace de la Minsk prevede, pe lângă încetarea imediată a focului, și retragerea întregului armament greu la 15 kilometri de linia de contact, două dispoziții încălcate frecvent de ambele părți, afirmă OSCE.
 
Estul Ucrainei este pradă  unui conflict care a făcut peste 9.600 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014.
Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă