12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialProduce şcoala românească tâmpiţi? Ce scrie blogul The Economist despre sistemul românesc...

Produce şcoala românească tâmpiţi? Ce scrie blogul The Economist despre sistemul românesc de educaţie

Unul din doi tineri a picat examenul de Bacalaureat în România anul acesta, după 12 ani de studiu. Asta înseamnă că peste 100.000 de tineri ar putea ajunge şomeri, afectând economia şi aşa fragilă a ţării, se arată pe blogul Eastern Approaches, afiliat publicaţiei The Economist, citat de HotNews.ro.

“Cei care trec examenul de Bacalaureat au două opţiuni: să părăsească ţara pentru una dintre universităţile de top din lumea occidentală (dacă şi-o pot permite) sau să rămână în România şi să se confrunte cu un sistem de educaţie slab.

Mare parte dintre aceşti mii de tineri inteligenţi care emigrează pentru o educaţie mai bună rămân în străinătate după absolvire, se angajează şi trăiesc ca imigranţi pentru restul vieţii lor. Fenomenul exodului de creiere s-a amplificat în România în special când ţara a aderat la Uniunea Europeană. Taxele universitare au fost reduse semnificativ pentru studenţii români şi permisele de muncă au putut fi obţinute mai uşor.

Emigranţii care se întorc în România după absolvire şi se angajează sunt de obicei supra-calificaţi în comparaţie cu alţi colegi de acelaşi nivel. Salariul lor este mai mic decât se aşteptau. Unii dintre ei se întorc în cele din urmă în vest.

Paradoxal, România este şi ţara unde se nasc unele dintre cele mai strălucite minţi din lume. Aici rata copiilor supradotaţi este de două ori mai mare decât media la nivel mondial. În iulie, ţara s-a clasat pe primul loc în Europa la Olimpiadă Internaţională de Matematică (detalii AICI) şi a 10-a din 100 de ţări din întreaga lume. Unii dintre cei mai temuţi hackeri din lume operează în România. Corporaţii precum Microsoft au o comunitate mare de români printre angajaţi şi continuă să angajeze şi mai mulţi.

 Multe dintre aceste realizări par a fi rezultatul muncii asidue individuale, combinate uneori cu influenţa unui mare profesor, mai degrabă decât a fi rezultatul unui sistem de educaţie competent. Niciuna dintre universităţile din România nu este clasată în top 500.

Corupţia a invadat de asemenea sistemul de educaţie, pe măsură ce mita a devenit o formă de promovare pentru mulţi elevi. Sărăcia este un alt flagel: Numărul copiilor care au abandonat şcoala s-a triplat între 2000 şi 2007, conform UNICEF.”

Citeşte tot articolul pe HotNews.ro.

Cele mai citite

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...

David Beckham a împlinit 49 de ani. Mesajul fetelor de la Spice Girls

David Beckham a împlinit 49 de ani și a primit felicitări din partea celor dragi, inclusiv din partea Spice Girls, trupă din care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă