15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialIngrijorător: Poliomielita riscă să reapară din cauza copiilor nevaccinați

Ingrijorător: Poliomielita riscă să reapară din cauza copiilor nevaccinați

Deşi autorităţile române nu au impus restricţii privind accesul în colectivitate al copiilor nevaccinaţi, tot mai multe voci din lumea medicală atrag atenţia că opţiunea părinţilor de a nu face acest lucru de teama unor reacţii adverse riscă să-i expună pe cei mici la boli cu risc mare de reapariţie după decenii, cum este şi cazul poliomielitei.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a lansat un mesaj public în care atenționează că este extrem de periculos faptul că unele persoane publice militează împotriva vaccinării copiilor. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență atrage atenția asupra riscului revenirii unor boli care au fost eradicate tocmai datorită campaniilor de vaccinare. „Poliomielita este una dintre bolile eradicate datorită vaccinării și care a început să reapară din cauza refuzului unor părinți de a-și vaccina copiii lor! Nu știu ce poate gândi sau simți un părinte care nu-și vaccinea-ză copilul când o să vadă copilul său mutilat pe viață sau când o să-și piardă copilul din cauza unei boli împotriva căreia acesta nu a fost vaccinat. Respect părerile altora, însă când o persoană publică face reclamă împotriva vaccinării trebuie să vină cu probe științifice incontestabile. La acest moment singurele probe incontestabile sunt cele în favoarea vaccinării și nu cele împotrivă!”, a spus Arafat. 

Vaccinarea, singura soluție

Îndemnul este susţinut şi de preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, care a declarat pentru „România liberă“ că, deşi poliomielita nu a fost eradicată la nivel global, vaccinarea este singura cale de a preveni apariţia bolii, pentru care nu există tratament. “Eradicarea unei boli presupune vaccinarea în proporţie covârşitoare a populaţiei, dispariţia virusului circulant, păstrarea unei perioade de rezervă în care, deși nu mai există virusul, încă se mai vaccinează populaţia, pentru a fi siguri că acesta nu mai reapare“ – precizează medicul. Dr. Alexiu a mai spus pentru RL că, după încerea campaniei de vaccinare suplimentară în încercarea de a limita epidemia de rujeolă, părinţii au devenit mai receptivi: „Am reuşit să convingem şi părinţi care înainte erau sceptici cu privire la vaccinare şi încercăm să stabilim acum scheme de recuperare pentru copiii care nu au primit vaccinurile la timp, lucru care este destul de dificil, dat fiind faptul că avem o problemă cu aprovizionarea cu vaccinuri în România”.

Cazuri de poliomielită, la graniţa României

În urmă cu un an, în luna septembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa oficial primele două cazuri de poliomielită din Europa, la doi copii din Ucraina, într-o regiune situată la frontiera cu România, fiind vorba de primele cazuri de paralizie infantilă depistate în această ţară în ultimul deceniu. Specialiştii spun că poliomielita este boală foarte contagioasă cauzată de un virus care invadează sistemul nervos și poate provoca paralizia totală în câteva ore, îi afectează în principal pe copiii sub 5 ani. Tabloul clinic poate varia de la manifestări nespecifice respiratorii sau digestive, până la îmbolnăviri severe, encefalite sau meningoencefalite, cu paralizii şi tulburări respiratorii. Principalele căi de transmitere a virusului sunt cea aeriană, prin picături, şi digestivă, prin intermediul mâinilor murdare sau, indirect, prin contaminare cu diverse obiecte, apă, alimente etc. 

Singura modalitate eficientă pentru a preveni boala rămâne vaccinarea (vaccin polio oral, virus viu atenuat) tulpini Sabin 1, 2, 3. Pentru a reduce riscul de infectare cu vaccinul de tip 2, experții OMS recomandă țărilor din lumea întreagă să folosească o versiune „bivalentă“ a vaccinului, care nu mai conține decât tulpini de tipurile 1 și 3. Cuvintele polio (gri) şi myelon (măduvă, coloană vertebrală) provin din limba greacă. Michael Underwood a descris pentru prima dată o debilitate a extremităţilor inferioare la copii, recunoscută ca poliomielită în Anglia, în 1789. Primele epidemii din Europa au fost raportate la începutul secolului 19. În România nu s-a mai înregistrat nici un caz de poliomielită cu virus sălbatic, ci doar cu cel vaccinal, incidenţa acesteia fiind de 0,03/100.000 locuitori. Programul global de eradicare a poliomielitei (Global Polio Eradication Program) a redus dramatic transmiterea virusului polio pe mapamond.  

RISCURI ȘI MĂSURI PROLIFICE

 – apariţia de cazuri de poliomielită cu virus sălbatic de import
 – acoperire vaccinală cu VPOT de sub 80% la nivel de judeţ
 – orice caz de poliomielită apărut la un copil până la 15 ani este anunţat în primele 24 h, nominal 
 – izolare în termen de 24h şi recoltarea de probe de materii fecale şi secreţii nazo-faringiene care vor fi expediate în recipiente cu gheaţă la laboratorul de referinţă 

„Aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin bivalent vor fi utilizate în programele de imunizare de rutină din lume.“ (OMS)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...
Ultima oră
Pe aceeași temă