17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialParlamentul Turciei începe dezbaterea proiectului de modificare a Constituției. Erdogan ar putea...

Parlamentul Turciei începe dezbaterea proiectului de modificare a Constituției. Erdogan ar putea rămâne președinte până în anul 2029

Proiectul de revizuire a Constituției Turciei, care vizează întărirea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, începe să fie dezbătut luni de Parlamentul de la Ankara, informează AFP citată de Agerpres.

Proiectul de modificare a Constituției a fost deja aprobat de comisiile parlamentare.

Proiectul prevede transferul puterii executive a premierului către președinte și ar putea să îi permită lui Erdogan, ales șef al statului în 2014 după trei mandate la conducerea executivului (2003-2014), să rămână la putere până în 2029.

Instaurarea unui sistem prezidențial ar fi o premieră pentru republica turcă, ce are în prezent o Constituție care datează de la lovitura de stat militară din 1980.

Textul, adoptat de o comisie parlamentară chiar înainte de Anul Nou, va fi dezbătut în două rânduri de către plenul parlamentului, în cursul unei proceduri care ar urma să dureze între 13 și 15 zile, conform agenției de presă proguvernamentale Anadolu.

Ideea unei întăriri a prerogativelor lui Erdogan stârnește îngrijorarea opozanților săi, care îl acuză de derivă autoritară, în special după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie și campania de epurări care a urmat.

Însă membrii majorității afirmă că un astfel de sistem este necesar pentru a asigura stabilitatea la conducerea statului și că ar permite alinierea la sistemele în vigoare în Franța sau SUA.

Dacă schimbarea va fi validată, președintele nu va mai trebui să taie legăturile cu partidul său odată ales, va numi și va revoca miniștri, va avea unul sau mai mulți vicepreședinți și va putea emite decrete.

Noua lege prevede de asemenea trecerea de la 550 la 600 de deputați aleși în parlament și scăderea de la 25 la 18 ani a vârstei de la care cineva poate fi ales.

Propunerea trebuie să primească voturile a cel puțin 330 din cei 550 de deputați pentru a putea fi supusă unui referendum. Partidul la putere, AKP, și formațiunea de dreapta naționalistă MHP, care susține textul, au împreună un total de 355 de mandate în legislativ.

Referendumul va trebui apoi organizat în 60 de zile după votul în parlament, la finalul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Expert Forum: Până pe 16 mai, partidele au cheltuit 11 milioane lei, pentru campania la alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane lei pe campania...

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă