2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Clujul a devenit cel mai scump oraş din România

Clujul a devenit cel mai scump oraş din România

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #b62fcb}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 9.0px Helvetica; color: #b62fcb}span.s1 {font-kerning: none}span.s2 {font: 6.0px Helvetica; color: #000000}span.Apple-tab-span {white-space:pre}

Specialiștii afirmă că prezența unei numeroase comunități IT, numărul mare de studenți străini și prezența consistentă a expaților „împingø tarifele în sus la imobiliare.

Clujul rămâne cea mai scumpă piață imobiliară locală din România. Nu doar că prețul mediu al apartamentelor este mai mare decât în alte orașe mari, dar și creșterea prețurilor este cea mai mare din țară. Potrivit unei analize realizate de platforma Imobiliare.ro, prețul mediu al apartamentelor din România a crescut în 2016 cu 10,7 la sută comparativ cu anul 2015. 

Astfel, dacă în decembrie 2015, prețul mediu al apartamentelor era de 951 de euro pe metrul pătrat, în decembrie 2016, prețul mediu ajunsese la 1.053 de euro pe metrul pătrat.  În București, prețul mediu a urcat la 1.138 de euro pe metrul pătrat.  Astfel, creșterea de preț a fost de 6,5 la sută. În Cluj-Napoca, însă, prețul mediu a ajuns la 1.244 de euro pe metrul pătrat.  Atfel, acest preț a crescut cu 11,4 la sută față de anul 2015, când era de 1.117 euro pe metrul pătrat. 

Patru piloni ai creșterii prețurilor

Analiștii pieței imobiliare afirmă că, în Cluj, există patru piloni pe care se întemeiază această creștere de prețuri. Consultanta Daniela Stan afirmă că unul dintre factori este reprezentat de numeroasa comunitate IT.

“Potrivit statisticilor oficiale, companiile de IT din Cluj au în prezent aproximativ 20.000 de angajați. Este vorba, în general, de tineri care au venituri mai mari decât media și care sunt dispuși să investească în imobiliare. Salariul mediu din industria IT trece de 1.000 de euro și, în general, vorbim de o tendință de creștere a veniturilor din această industrie, astfel că tinerii din firmele de software sunt eligibili pentru creditele bancare imobiliare”. 

Un al doilea pilon este reprezentat de studenții străini. Clujul a devenit un magnet pentru studenți din țări precum Franța, Suedia sau Germania. Universitățile clujene au aproximativ 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi. Câteva mii dintre ei sunt studenți străini. Facultatea cu cel mai mare număr de studenți străini din România este cea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”.

În general, studenții din Occident care studiază la Medicină, Stomatologie, Farmacie, Medicină Veterinară sau la diferitele specializări inginerești își petrec la Cluj minim șase ani. În aceste condiții, ei preferă să își cumpere un apartament și să plătească rate în loc de chirie. La final, în condițiile în care randamentul investițiilor imobiliare este foarte bun, ei revând cu un profit semnificativ apartamentele cumpărate.

Apropierea de Occident, un avantaj

Pe segmentul de lux, contează mult și expații care se mută din Occident cu tot cu familii pentru a fonda sau a conduce companii în Cluj. Un al patrulea factor este reprezentat de numărul mare de studenți care provin din familii cu dare de mână din toată Transilvania. Cei mai mulți dintre ei doresc să rămână la Cluj, iar părinții lor fac eforturi pentru a le cumpăra măcar câte o garsonieră. 

”Există și un al cincilea factor, apropierea de Occident și faptul că orașul se află în dinamica Europei Centrale. Prin urmare, nu este deloc neobișnuit ca cineva din Budapesta, din Viena sau din Bratislava să cumpere o proprietate imobiliară în Cluj sau altundeva în Transilvania. Pot să fie apartamente date cu chirie sau bani investiți într-o afacere imobiliară care crește mai rapid decât în alte orașe”, spune Adrian Mureșan, un om de afaceri care le-a recomandat prietenilor săi austrieci să investească în Cluj-Napoca.

În topul celor mai stilate orașe din Europa de Est

Un factor care contează mult este buna reputație a orașului. Astfel, chiar în aceste zile, Clujul a fost inclus pe lista celor mai șic orașe din Europa de Est, alcătuită de ghidul britanic de călătorii The Calvert Journal.

Este vorba de un ghid din Londra, care le recomandă turiștilor britanici să viziteze orașele incluse în listă pentru că au o istorie bogată, o arhitectură extraordinară, o viață de noapte dinamică și, în anumite cazuri, pro-iecte ambițioase de mediu.În ordine alfabetică, orașele stilate din regiune ar fi, în viziunea redactorilor ghidului britanic, Belgrad, Budapesta, Cluj-Napoca, Dubrovnik, Kiev, Ljubljana, Moscova, Mostar, Odessa, Split, Sankt Petersburg, Tallin, Tbilisi, Varna, Zadar și Zagreb. Jurnaliștii britanici au remarcat faptul că Clujul a devenit capitala filmului și menționează Festivalul Internațional de Film Transilvania.

De asemenea, ei au remarcat și arta care înflorește în cafenelele boeme, precum și populația studențească densă. Redactorii ghidului mai menționează arhitectura barocă, barurile subterane din centrul orașului, dar și faptul că vechile fabrici și palate au devenit centre de artă. Pe lista calităților Clujului se mai numără și mediul bun pentru start-up-uri, dar și pentru pasiunea sa pentru muzica electro, care poate fi gustată în cluburi precum Midi sau în festivaluri precum Untold. 

Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă