2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Raport al Curții de Conturi: Focarul de la Institutul de Expertiză Medicală...

Raport al Curții de Conturi: Focarul de la Institutul de Expertiză Medicală și Recuperare. Analize cu dedicație de la stat la privat

Instituția care decide cine poate primi pensie de invaliditate, modul în care se face recuperarea și reinserția profesională a persoanelor pensionate pe caz de boală – a devenit sufocată de nereguli și ilegalități, conform unui raport la Curții de Conturi.

Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM)  deține un laborator performant, care totuși nu este încă acreditat , conform regulamentelor. Nimeni nu se deranjează să rezolve această situație. Lipsa acreditării este acoperirea pentru ca analizele să fie redirecționate la o firmă privată.

Concret, conducerea INEMRCM redirecționează o bună parte din analize către un laborator privat, mai exact Centrul Medical Panduri. Mai mult, sursele din interior susțin că șefii instituției, directorul medical și directorul general, ar face presiuni asupra angajaților care se opun efectuării analizelor la centrul privat. Contactată de “România Liberă”, Simona Căpraru, director medical,  a refuzat să comenteze acuzația, trimițându-ne pentru informații la biroul de presă al Casei Națională de Pensii Publice (CNPP), instituție de care aparține INEMRCM.

Explicația Casei de Pensii: la privat e mai ieftin

Biroul de presă al Casei de Pensii nu a negat faptul că o bună parte a analizelor se fac la un laborator  privat, explicația fiind următoarea: la privat e mai ieftin decât la laboratorul propriu al INEMRCM. “În cadrul laboratorului de analize medicale al INEMRCM sunt efectuate toate analizele uzuale necesare evaluării capacității de muncă. O serie de analize speciale, care au o pondere mai mică (…), se efectuează la un laborator privat, deoarece costul cu aceste analize ar fi mai mare dacă ar fi efectuate în laboratorul propriu, comparativ cu un laborator privat”, a răspuns CNPP pentru “România liberă”. 

De asemenea, CNPP a explicat motivul pentru care analizele la laboratorul privat sunt mai ieftine decât la INEMRCM: “S-a ales analiza TSH (hormon de stimulare tiroidiană), determinarea de laborator cea mai frecventă. În cursul lunii octombrie au fost solicitate 45 de astfel de analize. Prețul per analiză este de 25 de lei la laboratorul privat.

Reactivii pentru această determinare sunt sub formă de kituri, un kit conține 200 de teste și costa în martie 2015, când s-a făcut ultima analiză cost-eficiență, 2.502 lei. Prin urmare, o operație matematică simplă arată că o determinare a TSH-ului ar costa 12,5 lei. Deoarece, din momentul deschiderii kit-ului valabilitatea lui este de 30 de zile, iar numărul maxim de solicitări a fost în luna octombrie de 45, rezultă că cele 155 de teste rămase nelucrate din kit sunt pierderi (155 x 12,5 = 1.937,5), astfel aceste pierderi cresc prețul per analiză efectuată”. 

Curtea de Conturi acuză plăți ilegale

Curtea de Conturi nu este de acord cu explicațiile Casei de Pensii și vorbește, într-un raport din noiembrie 2016, despre “plăți nelegale reprezentând diferența de preț aferentă unor investigații paraclinice facturate de către SC Centrul Medical Panduri SRL, la prețuri mai mari decât cele stabilite pentru laboratorul de analize medicale din cadrul structurii organizatorice a INEMRCM”. “Totodată, în perioada 2013 – octombrie 2016 au fost efectuate plăți către SC Centrul Medical Panduri SRL în sumă de 216.432 lei pentru diferite investigații paraclinice”, se arată în procesul-verbal de constatare al Curții de Conturi. 

“Investigațiile paraclinice puteau fi efectuate în cadrul laboratorului de analize propriu la un preț mult mai mic decât cel plătit furnizorului”, concluzionează  Curtea de Conturi în urma controlului efectuat la INEMRCM.

Pensionări contestate

O miză importantă a INEMRCM este și soluționarea contestațiilor referitoare la deciziile de încadrare sau neîncadrare într-un grad de invaliditate sau a revizuirilor periodice a persoanelor pensionate pe caz de boală. 

Urmare a întocmirii unor decizii eronate privind acordarea pensiei de invaliditate, au existat mai multe sesizări ale unor ilegalități.
Există chiar și o decizie a CEDO favorabilă unei femei care a contestat decizia INEMRCM.  

Nereguli administrative

Cu toate că INEMRCM este stipulat prin lege drept o instituție publică cu personalitate juridică și autonomie științifică, Institutul funcționează ca un spital cu patru secții clinice medicale, dintre care una de recuperare, fără să figureze  în lista de spitale recunoscute de Ministerul Sănătății conform Legii nr. 95/2006.   

O altă problemă e faptul că, în aceeași secție, sunt internate persoane cu afecțiuni cardiace, psihice, oncologice, insulino-dependente, reumatice și gastroenterologice. 

Casa Națională de Pensii susține însă că: “În -INEMRCM se internează, prin programare, bolnavi cu afecţiuni cronice stabilizate sau sechele cronice ale unor boli sau accidente pentru evaluarea capacităţii de muncă sau pentru tratament recuperator şi nu pacienţi cu afecţiuni în stare acută. Asistenţa medicală a bolnavilor internaţi este asigurată, atât pe parcursul activităţii de zi, cât şi în cursul gărzilor, de medici specializaţi în expertiza medicală a capacităţii de muncă.

Conform programelor de pregătire prin rezidenţiat şi a ariei de competenţă stabilită de Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din România, medicii specializaţi în expertiza medicală a capacităţii de muncă sunt pregătiţi şi au competenţă pentru activitatea clinică din cadrul secţiilor clinice INEMRCM, iar activitatea de gardă este avizată şi de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, în cadrul INEMRCM îşi desfăşoară activitatea medici din diferite alte specialităţi (cardiologie, neurologie, psihiatrie etc.) care pot acorda asistenţă de specialitate, după caz. Întreaga activitate clinică, inclusiv cea privind rezolvarea urgen-ţelor medicale este reglementată prin proceduri de lucru interne.”  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă