16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalPreședintele palestinienilor s-a răzgândit: nu mai rupe relațiile cu Israelul

Președintele palestinienilor s-a răzgândit: nu mai rupe relațiile cu Israelul

Planul preşedintelui Donald Trump pentru o rezolvare a conflictului israeliano-palestinian prezentat săptămâna trecută a fost respins de palestinieni, care acuză Washingtonul că a pregătit un proiect prea favorabil Israelului, conform Agerpres.

Încercând să atragă statele arabe de partea sa, Mahmoud Abbas a declarat sâmbătă că a rupt “orice legătură” cu Israelul, inclusiv în domeniul securităţii, şi cu Statele Unite, în timpul unei alocuţiuni la sediul Ligii Arabe de la Cairo.

Luni, el a afirmat însă că nu a tăiat legăturile cu cele două state, dar că ar putea să o facă.

“Dacă americanii continuă cu acest proiect, boicotul este (o opţiune), un boicot complet”, a declarat el în timpul unei reuniuni a cabinetului său la Ramallah.

După recunoaşterea de către SUA în 2017 a Ierusalimului drept capitală a Israelului, Autoritatea Palestiniană a rupt legăturile politice cu administraţia Trump.

“Mai rămâne un canal, iar acest canal trebuie tăiat”, a adăugat Mahmoud Abbas, făcând referire la coordonarea în domeniul securităţii.

Nu este prima dată când Autoritatea Palestiniană foloseşte ameninţarea unei rupturi în coordonarea pe securitate cu Israelul pentru a se opune unor decizii politice. Însă ea nu a pus niciodată în aplicare această ameninţare.

Planul de pace al SUA promite Israelului suveranitatea totală asupra Ierusalimului şi a unei mari părţi a Cisiordaniei ocupate de către Israel din 1967, între care şi Valea Iordanului, o câmpie vastă care ar deveni astfel noua frontieră de est a statului evreu.

Proiectul prevede de asemenea crearea unui stat palestinian demilitarizat în Cisiordania amputată şi în Fâşia Gaza, notează AFP.

Cele mai citite

Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale

În Joia Mare se prepară mâncărurile care vor fi puse pe masa de Paşte şi se vopsesc ouăle. Iar în timp ce unele gospodine...

Kylian Mbappe, cel mai mare jucător din istoria PSG

Astăzi are loc cel de-al doilea meci din prima manșă a semifinalelor UEFA Champions League, Borussia Dortmund - PSG, de la ora 22:00 Julien Laurens...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă