18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalPreședintele palestinienilor s-a răzgândit: nu mai rupe relațiile cu Israelul

Președintele palestinienilor s-a răzgândit: nu mai rupe relațiile cu Israelul

Planul preşedintelui Donald Trump pentru o rezolvare a conflictului israeliano-palestinian prezentat săptămâna trecută a fost respins de palestinieni, care acuză Washingtonul că a pregătit un proiect prea favorabil Israelului, conform Agerpres.

Încercând să atragă statele arabe de partea sa, Mahmoud Abbas a declarat sâmbătă că a rupt “orice legătură” cu Israelul, inclusiv în domeniul securităţii, şi cu Statele Unite, în timpul unei alocuţiuni la sediul Ligii Arabe de la Cairo.

Luni, el a afirmat însă că nu a tăiat legăturile cu cele două state, dar că ar putea să o facă.

“Dacă americanii continuă cu acest proiect, boicotul este (o opţiune), un boicot complet”, a declarat el în timpul unei reuniuni a cabinetului său la Ramallah.

După recunoaşterea de către SUA în 2017 a Ierusalimului drept capitală a Israelului, Autoritatea Palestiniană a rupt legăturile politice cu administraţia Trump.

“Mai rămâne un canal, iar acest canal trebuie tăiat”, a adăugat Mahmoud Abbas, făcând referire la coordonarea în domeniul securităţii.

Nu este prima dată când Autoritatea Palestiniană foloseşte ameninţarea unei rupturi în coordonarea pe securitate cu Israelul pentru a se opune unor decizii politice. Însă ea nu a pus niciodată în aplicare această ameninţare.

Planul de pace al SUA promite Israelului suveranitatea totală asupra Ierusalimului şi a unei mari părţi a Cisiordaniei ocupate de către Israel din 1967, între care şi Valea Iordanului, o câmpie vastă care ar deveni astfel noua frontieră de est a statului evreu.

Proiectul prevede de asemenea crearea unui stat palestinian demilitarizat în Cisiordania amputată şi în Fâşia Gaza, notează AFP.

Cele mai citite

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...

Dreapta Unită îi cere demisia președintelui AEP, Toni Greblă

Alianţa Dreapta Unită(ADU) îi cere preşedintelui AEP, Toni Greblă, să-şi dea demisia, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţii de votare, potrivit...

Jandarmeria e pe urmele unui pui de urs văzut pe raza pădurii de la Ciolpani

Echipe de jandarmi au demarat o acţiune de căutare pentru depistarea unui pui de urs a cărui prezenţă a fost semnalată, sâmbătă dimineaţa, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă