Începutul unui nou an este întotdeauna unul dintre cele mai bune momente pentru a-ţi revizui strategia de investiții. Știm ce s-a întâmplat anul trecut, dar 2020 este un capitol care așteaptă să fie scris. Un lucru pe care putem conta este că 2020 nu va fi exact ca în 2019. Și să nu uităm, de asemenea, că nu numai că 2020 va fi un an nou, dar va fi și începutul unui nou deceniu! Asta înseamnă că a te gândi pe termen mai lung decât de obicei nu e timp pierdut.
Cum putem ști care vor fi cele mai bune investiții de făcut în 2020? Ei bine, facem prognoze, luăm istoria recentă şi o adaptăm. Ce urmărim? În primul rând studiem tendințele şi observăm priorităţile.
Care sunt cele mai bune investiţii în anul 2020?
Mă întreabă mulţi, ca jucător vechi pe bursă.
Cea mai bună investiţie pe care o recomand este în primul rând investiţia în tine.
Există două modalități prin care poți face ca această investiție să funcționeze în favoarea ta:
1. Dobândeşte noi abilități sau certificări, care te vor ajuta să avansezi în ierarhie la serviciu!
sau
2. Învaţă mai mult, specializează-te şi caută noi oportunităţi de carieră!
Managment of change e o opţiune bună la începutul unui nou deceniu.
Şcoala şi pregătirea profesională este, însă, o investiţie pe termen lung.
Iată pe ce voi paria anul acesta, pentru un câştig mai rapid!
– acţiunile companiilor din telecomunicaţii, servicii şi ale dezvoltatorilor de programe dau randamente excelente. 2019 a fost un an excelent pentru jucătorii pe bursă. Conform datelor indicelui Standard&Poor’s 500, piața a crescut cu un incredibil procent de 29% pe parcursul anului. De aceea m-a şi umplut râsul când un post de televiziune, respectabil de altfel, anunţa prăbuşirea burselor. Sigur că odată urcat, cu cât eşti mai în vârf, căderea pare mai accentuată, chiar catastrofală.
– asistența medicală tinde să fie un sector durabil, chiar și atunci când piața globală pare că o ia razna. Cum credeţi că vor exploda acţiunile corporaţiei care va anunţa noul vaccin contra coronavirus? Conform Standard&Poor’s 500 Health Care, se estimează o creștere a veniturilor companiilor din domeniul sănătăţii, în 2020, cu + 12%.
În România, Med life, S.A.-ul listat la Bursa de Valori Bucureşti, a avut în 2019 un randament de 27%. Acum, după anunţul lui Costache, ministrul sănătăţii, cu accesul sistemului privat la programele naţionale de sănătate, acţiunile vor exploda. Dar nu pe termen scurt. Practicile de tip flipper recomandă pariuri pe scăderea acestora pe termen „deîndată”.
– Aurul rămâne cea mai sigură şi constantă investiţie. După o perioadă de consolidare de câţiva ani, cea mai sigură monedă de schimb a marcat un avans de 20% în 2019, în pofida unui an spectaculos pe care l-a avut piaţa bursieră, iar perspectivele pentru 2020 indică o continuare a trendului de anul trecut. Când se discuta despre proiectul de la Roşia Montană, în 2012, preţul unciei de aur era de 1.100 de dolari. Acum se apropie de 1.600.
“Regula numărul unu – nu pierdeți bani. Regula numărul doi – amintiți-vă regula numărul unu!” (Recomandările lui Warren Buffet pentru investiţii inteligente)
– Dacă aveți poftă de risc, piaţa energiei face cu ochiul. În condiţiile încălzirii relaţiilor dintre SUA şi ţările din Orientul Mijlociu, bogate în petrol, preţul barilului a tot scăzut. Astfel, pariul pe scăderea carburanţilor ar putea fi o idee. Noul Green Deal al Bruxelles-ului, cu umplerea ogoarelor europene cu eoliene şi panouri solare, va creşte cu certitudine preţul acţiunilor companiilor din domeniu. Randamentul mediu al acestora anul trecut, în Europa, a fost între 7 şi 14%.
Atenţie, condiţiile militare şi de climat măresc volatilitatea acţiunilor.
Eu mai pariez pe Global Clean Energy ETF (ICLN). Pentru cele 12 luni din 2019, fondul a avut un randament de 25,41%. Mai pun o “castană” şi pe Vanguard Energy ETF (VDE). Deși fondul a returnat mai puțin de 10% în 2019, are condiţii de fluctuaţii majore în funcţie şi de anotimp. Vara cumperi acţiuni pe gaz şi le vinzi iarna. E logic. Acesta ar putea fi o modalitate excelentă de a juca volatilitatea energetică.
Nu uitaţi! Energia verde va fi resursa de dezvoltare a noului deceniu
– Investițiile imobiliare s-au dovedit a fi unele dintre cele mai bune investiții din toate timpurile, cu profituri comparabile cu S&P 500 pe termen lung. Procurarea de proprietăţi, în zonele cu potenţial de dezvoltare, reprezintă o bună opţiune.
– cei care nu au abilităţile şi cunoştinţele necesare jocului pe bursă au două opţiuni: titlurile de stat, cu randamente tot mai bune şi sau investiţiile în pensiile private. Acolo, am avut şi unit-uri cu randamente de 30% anul trecut. Brokerul de asigurări nu-ţi recomandă zonele volatile. Dar ai opţiunea de a paria pe ce pare să crească în 2020.
Bitcoinul + 48%, de la începutul anului, iar Tesla + 130%
Pentru că tot mai persistă ideea că Brexitul e ceva rău, uitaţi-vă la evoluţiile companiilor engleze şi vă lămuriţi singuri.
– De vreo patru ani se tot propăvăduieşte căderea pieţei nereglementate. Deşi nu vă recomand aventura pe nisipuri mişcătoare, notez – aşa pentru condiţia cuvântului tipărit – că Bitcoin-ul a marcat un avans impresionant de 48% de la începutul anului, iar Tesla a crescut cu 130%. Mai e ceva de spus?
Cum să faci primii paşi pe bursă?
Nimeni nu s-a născut învăţat. Business-ul cu jocul pe acţiuni e unul cu risc ridicat. Recomand să nu te arunci. Îţi prisosesc 10.000 de euro? Caută o firmă de brokeraj, acreditată ca SVM. Nu te du după fluturi! Semnezi un contract şi joci pe blana ta. Brokerul e obligat prin lege să nu se bage. Sfatul meu e ca marele tort de bani să-l împarţi în felii: 10% pe piaţa energiei, 30% pe cea a noilor tehnologii, 30% imobiliare, 30% pe aur.
Nu fii flipper!
Nu te juca pe fluctuaţiile monedelor. Nu uita că vin alegerile prezidenţiale în SUA? Dolarul se întăreşte sau slăbeşte? Răspunde-ţi singur la întrebare!
Dacă faci ca mine, ca mine o să păţeşti. În urmă cu patru ani, la anunţul ridicării zidului cu Mexic, făcut de Donald Trump în campania electorală, am pariat masiv pe prăbuşirea Pesosului. În ciuda avertizărilor prieteneşti ale brokerului, am luat din alte părţi şi am mers înainte. La un moment dat câştigasem vreo 20.000 de dolari. Raţiunea îmi spunea vinde. Drăcuşorul: dă-i în cap! Într-o zi am pierdut toată creşterea. Sigur că nu am dat faliment, aşa cum m-am văitat. Ce nu am intuit e că şapte miliardari mexicani au intervenit masiv în piaţă şi au oprit prăbuşirea monedei statului mexican. Mă gândeam atunci la Becali sau Ţiriac. Nu ar fi făcut un gest similar.
Numai cine joacă poate câştiga.