România liberă l-a contactat telefonic, pe un număr de telefon înregistrat în Marea Britanie, pe Adrian I., tânărul care afirmă că, de fapt, în fotografie ar apărea tatăl său, V.I., care ar fi decedat în urmă cu doi ani. Contul de Facebook al lui Adrian I. a fost creat în 2011 și arată că tânărul ar fi absolvit un colegiu tehnic din Hunedoara. Acesta a insistat că fotografia în cauză este a tătălui său şi că va continua demersul anunţat prin intermediul avocatului.
De asemenea, Adrian Cuculis a afirmat, pentru România liberă, că dispune de o expertiză criminalistică ce ar arăta că în fotografie este tatăl clientului său și nu altcineva. Mai mult, acesta a pus la dispoziția României libere mai multe fotografii în care apare bărbatul, alături de fii acestuia.
Un român din Anglia a declarat într-o discuţie cu România liberă că intenționează să dea în judecată statul român și să ceară daune de milioane de euro, pe motiv că imaginea tatălui său, fotografiat în timp ce se afla în suferință pe patul unui spital din Cluj, ar fost folosită, pentru a descuraja fumatul, pe pachetele de țigari vândute în toate țările UE.
Problema este că aceeași poveste a apărut, anul trecut, în noiembrie, în presa din Spania, Italia și Marea Britanie. Deși poza incriminată reprezintă pe aceași persoană, ea a fost revendicată fie de un spaniol din provincia Galiția, care susținea că în imagine este el, fie de un alt bărbat din Belgia care, potriviti The Telegrah, și-ar fi recunoscut, de asemenea, tatăl. Iar elementele istoriei sunt similare cu cele prezentate de românul din Anglia. Toți cei vizați au susținut că nu li s-a cerut acordul pentru poză și că vor da în judecată instituțiile statului.
O surpriză neplăcută
În România, povestea familiei de români care afirmă că și-au recunoscut ruda pe pachetele de țigări vândute în Uniunea Europeană a fost confirmată de avocatul Adrian Cuculis, care a declarat presei din Bucureşti, inclusiv pentru România liberă, că a fost angajat să pregătească o acțiune în justiție mai puțin obișnuită.
Avocatul ne-a declarat că a fost sunat de familia de români stabilită în Anglia pentru a găsi o soluție juridică în acest caz uluitor. Cei trei copii ai bărbatului cu pricina, originari din Hunedoara, i-ar fi declarat lui Adrian Crulis că au avut șocul să descopere că pe pachetele de țigări vândute în Marea Britanie apare chipul în suferință al tatălui lor.
Mai mult, după ce au făcut cercetări, ei ar fi descoperit că aceeași fotografie se află în toată Europa pe pachetele de țigări, ca parte a unei campanii europene de prevenire a fumatului. „Nu există nici un acord, nici din partea celui care a fost fotografiat, nici din partea familiei pentru utilizarea acestei fotografii”, a declarat avocatul bucureștean pentru România liberă.
Bărbatul care, potrivit susţinerii apărătorului, a decedat acum doi ani, ar fi fost fotografiat exact când a intrat în vigoare o directivă europeană antifumat, care stabilește că mesajele menite să îi descurajeze pe fumători trebuie însoțite de imagini explicite care să arate efectele nocive ale tutunului. Sub fotografia acestuia apare textul „Fumatul cauzează accidente vasculare cerebrale și infirmitate”.
Avocatul Adrian Cuculis susține că această fotografie ar fi fost făcută într-un spital din Cluj, acolo unde bărbatul a fost internat pentru o problemă la un picior. Culmea este că omul era nefumător, deci întreaga campanie organizată la nivelul Uniunii Europene se bazează pe un fals!
Familia susține că va da în judecată Ministerele Sănătăţii, Justiţiei şi Finanţelor, chemate în judecată
Imaginea care ilustrează problemele cauzate de tutun este cea a unui om aflat în suferință din alte cauze decât atacurile vasculare cerebrale și a cărui suferință are cu totul alte cauze decât fumatul. Avocatul Adrian Cuculis a susţinut că este siderat că cineva a decis să folosească într-o asemenea manieră imaginea unui om. A susţinut că membrii familiei bărbatului din Hunedoara doresc să dea în judecată Ministerul Sănătăţii, pentru a vedea cine a avut inițiativa fotografierii românului pe patul de suferință fără acordul său. De asemenea, ar fi dat în judecată și Ministerul Justiției, care a decis să utilizeze această fotografie în aplicarea unei directive europene care a devenit obligatorie de scurtă vreme.
Cel de-al treilea minister care ar urma să fie chemat în judecată, potrivit lui Adrian Cuculis, va fi cel al Finanțelor Publice, care va trebui să plătească despăgubirile pe care copiii bărbatului din Hunedoara vor să le solicite satului român. Avocatul afirmă că vor fi chemate în instanță și toate companiile care au utilizat această imagine.
Acesta spune că încă nu a decis, împreună cu familia, dacă va exista și o plângere penală sau doar o acțiune civilă prin intermediul căreia vor fi solicitate despăgubiri celor vinovați.
Unde a mai apărut povestea
Familia de români originară din Hunedoara nu este însă singura care pretinde că fotografia cu pricina ar reprezenta chipul unui pacient care a fost tratat la Cluj într-un spital specializat în boli cardiovasculare. O poveste asemănătoare a fost publicată în ziare din Italia precum DireGiovani.it sau DiariodiTorino.it, precum și în ziare britanice, precum The Telegraph.
The Telegraph citează ziarul regional din Spania La Voz de Galicia ca sursă primară a informației. Publicația spaniolă afirmă că, de fapt, fotografia ar aparține unui bărbat de 54 de ani, identificat cu inițialele FJTA. DireGiovani.it publică aceeași versiune și adaugă că bărbatul provine din orașul spaniol Boiro.
Pe de altă parte, DiariodiTorino.it afirmă că fotografia ar aparține unui anumit Agostino Leone și că ar fi fost recunoscută de fiul său, Raffaele, din localitatea Orbassano.
Repreƶentanții Comisiei Europene ar fi declarat că toate fotografiile ar fi fost publicate cu acordul celor în cauză.