20.6 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialS-a găsit “naşul” pentru PET-urile aruncate prin păduri sau râuri. Descoperire a...

S-a găsit “naşul” pentru PET-urile aruncate prin păduri sau râuri. Descoperire a cercetătorilor spanioli care ar putea salva mediul: o larvă care devorează polietilena

Descoperirea unei larve capabile să devoreze pur şi simplu polietilena, unul dintre materialele plastice cele mai rezistente, folosit la ambalaje, dă speranţe pentru degradarea rapidă a acestui material care poluează mediul.

“Deşeurile din plastic reprezintă o problemă mondială, cu precădere polietilena, care este foarte rezistentă şi care se biodegradează foarte dificil în mod natural”, explică Federica Bertocchini, cercetător la Centrul spaniol de cercetări naţionale (CSIC), cea care a descoperit larva Galleria mellonella a unui fluture foarte răspândit.

În ficare an, aproximativ 80 milioane de tone de polietilenă sunt produse în întreaga lume, precizează aceşti cercetători a căror descoperire a fost publicată în revista americană Current Biology. Această larvă, crescută pentru a servi drept momeală la pescuit, este în stare sălbatică un păarazit care se fixează în ceara de albine, peste to în Europa.

Cercetătoarea spaniolă, care este şi apicultor amator, a observat că sacii de plastic în care punea ceara de albine infectată cu acest parazit se unmpleau imediat de găuri. Observaţia a fost confirmată pe un sac de supermarket din Marea Britanie, plasticul fiind distrus în mai puţin de o oră.

Găurile au început să apară după doar 40 de minute şi după 12 ore masa plastică din sac se redusese deja cu 92 de miligrame. Cercetătorii au explicat că acest ritm de degradare este “extrem de rapid”. 

Cele mai citite

Opt morți și 21 de răniți după un atac cu o rachetă rusească la Krivoi Rog

Opt persoane au fost ucise și 21 rănite după ce o rachetă rusească a lovit clădiri rezidențiale din Krivoi Rog. Despre aceasta anunță Ministerul...

Ceremonii militare și religioase, de Ziua Eroilor

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va organiza astăzi, de Ziua Înălţării Domnului Isus Hristos, în marile garnizoane din ţară, precum şi la mausoleele eroilor şi...

Macron a cerut partidelor rivale din ambele părți ale spectrului politic să i se alăture împotriva partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (RN)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri partidelor rivale din ambele părţi ale centrului politic să i se alăture pentru a forma o alianţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă