13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodIncredibila povestea a polonezului care a evadat de la Auschwitz îmbrăcat în...

Incredibila povestea a polonezului care a evadat de la Auschwitz îmbrăcat în uniformă SS

Polonezul Jerzy Bielecki are una din cele mai incredibile poveşti de evadare din lagărele de concentrare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bielecki a fugit cu iubita sa evreică din Auschwitz în 1944 îmbrăcat ca un ofiţer SS. Deşi şi-au riscat viaţa pentru dragoste, cei doi au trăit 39 de ani separaţi înainte de a se reuni în libertate, relatează DailyMail.

Bielecki avea doar 19 ani când germanii l-au capturat şi l-au adus la Auschwitz în aprilie 1940, în primul transport de deţinuţi polonezi. El a fost acuzat că a fost un luptător de rezistenţă.

Cyla Cybulska şi familia sa au fost adunaţi în ianuarie 1943 din ghetoul Lomza din nordul Poloniei şi aduşi la Auschwitz-Birkenau. Părinţii ei şi sora au fost ucişi imediat în camerele de gazare, dar ea a fost trimisă să lucreze cu fraţii ei. Până în septembrie, Cybulska în vârstă de 22 de ani, a fost singura care a rămas în viaţă. Naziştii i-au tatuat numărul 29558 pe antebraţul stâng.

În lagăr, Cybulska l-a întâlnit pe Bielecki şi s-au îndrăgostit, ceea ce l-a determinat pe tânărul polonez să găsească o cale de a evada împreună pentru a-şi trăi povestea de dragoste.

În iulie 1944, Bielecki în vârstă de 23 de ani, s-a folosit de poziţia sa relativ privilegiată în lagărul de concentrare pentru a orchestra o evadare îndrăzneaţă pentru el şi iubita sa. El a obţinut în secret de la un alt deţinut polonez care lucra la un depozit de uniforme, o uniformă şi o legitimaţie.

Apoi, îmbrăcat ca un ofiţer SS, el a pretins că are nevoie de un prizonier evreu din tabără pentru interogatoriu. El a condus-o pe Cybulska la ieşirea din lagăr, unde un paznic somnoros i-a lăsat să iasă.

Teama de a fi împuşcat i-a marcat lui Bielecki primii paşi de libertate. „Am simţit durere în coloana vertebrală, unde mă aşteptam să fiu împuşcat”, a spus el anul trecut, într-un interviu.

Pentru mai mult de o săptămână s-au ascuns pe câmp în timpul zilei şi au mărşăluit în timpul nopţii, până când au ajuns la casa unchiului lui Bielecki.

Acolo s-au despărţit deoarece familia i-a impus lui Bielecki să se întoarcă în Cracovia, iar Cybulska a fost trimisă să se ascundă la o fermă. Deşi cei doi au stabilit să se revadă după terminarea războiului, ei nu au reuşit.

Bielecki a rămas în Polonia şi s-a stabilit în Nowy Targ, unde şi-a întemeiat o familie şi a lucrat ca director al unei şcoli de mecanici.

Cybulska s-a căsătorit cu un bărbat evreu, David Zacharowitz, cu care a plecat în Suedia şi apoi la New York.

Destinul a făcut să se întâlnească din nou după zeci de ani, o poveste aproape la fel de uimitoare ca de evadarea lor din 1944.

În 1982, Cybulska i-a povestit menajerei sale din Polonia povestea evadării ei de la Auschwitz. Uimită, menajera i-a spus că l-a auzit pe Bielecki spunând aceeaşi poveste la un post de televiziune din Polonia.

Ea a ajutat-o pe Cybulska să îl găsească pe Bielecki în Polonia. În vara anului 1983, s-au întâlnit pe aeroportul Cracovia. El i-a adus 39 trandafiri roşii, cate unul pentru fiecare an pe care l-au petrecut despărţiţi.

Cybulska a decedat la New York în 2002, în ce Bielecki a murit liniştit în somn, în locuinţa sa din Nowy Targ, Polonia, la vârsta de 90 de ani, în mai 2010.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă