30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis a trimis, spre reexaminare, Legea privind funcționarea Ministerului Apărării

Klaus Iohannis a trimis, spre reexaminare, Legea privind funcționarea Ministerului Apărării

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea care prevede organizarea și funcționarea Ministerului Apărării, informează Administrația Prezidențială.

Una dintre problemele sesizate de șeful statului se referă la numirea șefului Direcției Generale de Informații, care este numit de ministrul Apărării, cu avizul CSAT, dar care poate fi demis doar prin ordinul ministrului.

Modificările și completările majore sunt de natură „să contribuie la crearea unei configurații semnificativ diferite față de forma primei Camere competente cu privire la atribuțiile Ministerului Apărării Naționale, funcționarea structurilor din cadrul acestuia, precum și cu privire la rolul CSAT. Principiul constituțional al bicameralismului, care nu permite ca o singură Cameră, respectiv Camera decizională, să legifereze în mod exclusiv, impune ca și prima Cameră să se pronunțe cu privire la intervențiile legislative adoptate de Senat”, se precizează în motivarea președintelui.



Astfel, șeful statului subliniază că „intervențiile legislative asupra actelor normative ce vizează structuri cu atribuții în domeniul securității naționale impun o atentă analiză din perspectiva rolului și prerogativelor CSAT. Potrivit art. 119 din Constituție, CSAT organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de restabilire a păcii. În scopul îndeplinirii rolului său constituțional, CSAT exercită o serie de atribuții, stabilite atât prin legea sa organică, cât și prin alte legi speciale. În exercitarea atribuțiilor sale, CSAT adoptă hotărâri, care sunt obligatorii pentru autoritățile sau instituțiile publice la care se referă și care răspund, în condițiile legii, de măsurile pe care le-au luat pentru punerea în aplicare a lor”.

Potrivit art. I pct. 14 din legea transmisă la promulgare – alin. (3) al art. 13 din Legea nr. 346/2006 – directorul general al Direcției generale de informații a apărării este numit de către ministrul apărării naționale, cu avizul CSAT, iar eliberarea acestuia din funcție urmează a se realiza numai prin ordin al ministrului apărării naționale.

„Direcția generală de informații a apărării reprezintă o structură din domeniul de apărare a țării, organizată în cadrul Ministerului Apărării Naționale. În acest sens, art. I pct. 14 din legea transmisă la promulgare – art. 13 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 – prevede că Direcția generală de informații a apărării asigură obținerea, prelucrarea, verificarea, stocarea și valorificarea informațiilor și datelor referitoare la factorii de risc și amenințările interne și externe, militare și non-militare, care pot afecta securitatea națională în domeniul militar, acționează pentru prevenirea, descurajarea și contracararea oricăror riscuri sau amenințări care pot afecta securitatea națională a României în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative și cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naționale și de informații, cât și cu cele ale statelor membre ale alianțelor, coalițiilor și organizațiilor internaționale la care România este parte și elaborează politicile, coordonează și controlează, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, potrivit legii, activitățile referitoare la protecția informațiilor clasificate naționale, NATO, UE și a informațiilor clasificate care fac obiectul tratatelor, înțelegerilor și acordurilor bilaterale sau multilaterale în domeniul apărării la care România este parte”, precizează președintele Iohannis.


Citește și:  Președinția, despre decizia senatorilor ca șeful "Doi și-un sfert" să fie numit fără avizul CSAT: Este foarte îngrijorător. Nu putem să ne gândim decât la o miză politică

Decizia Senatului privind eliminarea avizului CSAT din procedura de numire a șefului "Doi și-un sfert", serviciul secret al Ministerului de Interne, este îngrijorătoare și reprezintă încă o acțiune "care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiilor președintelui", a declarat Mădălina Dobrovolschi.


 

 

 

 

Cele mai citite

Țara care va implementa săptămâna de lucru de şase zile

Grecia urmează să implementeze o săptămână de lucru de șase zile, într-un efort de a combate deficitul de muncitori calificați, o problemă acută în...

Israelul întrerupe activitatea militară de-a lungul drumului din sudul Fâșiei Gaza pentru a facilita ajutoarele

Armata israeliană a declarat că va face pauze tactice zilnice în activitatea militară de-a lungul unui drum principal din sudul Fâșiei Gaza, asta pentru...

Spargere ca-n filme în SUA. 20 de hoți au jefuit un magazin de bijuterii într-un minut jumate

Jaf inedit în California, Statele Unite. Imaginile de supraveghere ale unui magazin de bijuterii arată 20 de hoţi care sparg vitrinele şi iau tot...
Ultima oră
Pe aceeași temă