21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialLiderul încarcerat al PKK face oferte de pace Ankarei

Liderul încarcerat al PKK face oferte de pace Ankarei

Liderul încarcerat al rebelilor kurzi din Turcia, Abudllah Ocalan, a transmis Ankarei propunerile pentru a pune capăt celor 26 de ani de conflict, a afirmat unul dintre liderii rebelilor într-un interviu publicat luni de cotidianul Milliyet, relatează Mediafax.

Ocalan, care îşi păstrează influenţa asupra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în pofida detenţiei, a trimis trei “protocoale” oficialilor turci cu care s-a întâlnit luna trecută pe insula-închisoare Imrali (nord-vest), a declarat Murat Karayilan, numărul doi în ierarhia PKK.

Propunerile includ reforme constituţionale pentru acordarea unei autonomii regionale şi educaţie în limba kurdă, precum şi “condiţii pentru o excludere completă a violenţei şi o dezarmare pe baza unei iertări reciproce”, a declarat Karayilan, citat de Milliyet.

Ocalan a cerut, de asemenea, să se renunţe la izolarea sa – el nu se poate întâlni decât cu familia şi avocaţii – “astfel încât procesul să funcţioneze corect”, potrivit liderului kurd, intervievat de Milliyet în cartierul său general de pe muntele Kandil, în nordul Irakului.

“Delegaţia oficială care s-a întâlnt cu Ocalan luna trecută nu a respins aceste protocoale. Au spus că le vor transmite statului şi Guvernului (…) Aşteptăm un răspuns”, a adăugat Karayilan.

Ankara a acordat în ultimii ani drepturi culturale kurzilor – televiziune în limba kurdă, cursuri private de kurdă – dar este ostil unei autonomii regionale ale estului şi sud-estului anatolian, cu populaţie kurdă.

Statul turc are contacte sporadice cu Ocalan, condamnat la închisoare pe viaţă în 1999.

PKK este considerat o organizaţie teroristă de către Ankara şi numeroase ţări. Conflictul kurd din Turcia a provocat moartea a 45.000 de persoane de la începutul insurgenţei PKK, în 1984, potrivit armatei.

Karayilan a apreciat că “o fereastră de oportunitate” s-a deschis odată cu alegerile legislative din 12 iunie şi alegerea a 36 de militanţi kurzi.

El a considerat totuşi că invalidarea mandatului unuia dintre parlamentari, din cauza unei condamnări pentru “propagandă teroristă”, şi menţinerea în detenţie provizorie a altor cinci reprezintă o “lovitură dură adusă aşteptărilor” kurzilor.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă