16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialLiderul încarcerat al PKK face oferte de pace Ankarei

Liderul încarcerat al PKK face oferte de pace Ankarei

Liderul încarcerat al rebelilor kurzi din Turcia, Abudllah Ocalan, a transmis Ankarei propunerile pentru a pune capăt celor 26 de ani de conflict, a afirmat unul dintre liderii rebelilor într-un interviu publicat luni de cotidianul Milliyet, relatează Mediafax.

Ocalan, care îşi păstrează influenţa asupra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în pofida detenţiei, a trimis trei “protocoale” oficialilor turci cu care s-a întâlnit luna trecută pe insula-închisoare Imrali (nord-vest), a declarat Murat Karayilan, numărul doi în ierarhia PKK.

Propunerile includ reforme constituţionale pentru acordarea unei autonomii regionale şi educaţie în limba kurdă, precum şi “condiţii pentru o excludere completă a violenţei şi o dezarmare pe baza unei iertări reciproce”, a declarat Karayilan, citat de Milliyet.

Ocalan a cerut, de asemenea, să se renunţe la izolarea sa – el nu se poate întâlni decât cu familia şi avocaţii – “astfel încât procesul să funcţioneze corect”, potrivit liderului kurd, intervievat de Milliyet în cartierul său general de pe muntele Kandil, în nordul Irakului.

“Delegaţia oficială care s-a întâlnt cu Ocalan luna trecută nu a respins aceste protocoale. Au spus că le vor transmite statului şi Guvernului (…) Aşteptăm un răspuns”, a adăugat Karayilan.

Ankara a acordat în ultimii ani drepturi culturale kurzilor – televiziune în limba kurdă, cursuri private de kurdă – dar este ostil unei autonomii regionale ale estului şi sud-estului anatolian, cu populaţie kurdă.

Statul turc are contacte sporadice cu Ocalan, condamnat la închisoare pe viaţă în 1999.

PKK este considerat o organizaţie teroristă de către Ankara şi numeroase ţări. Conflictul kurd din Turcia a provocat moartea a 45.000 de persoane de la începutul insurgenţei PKK, în 1984, potrivit armatei.

Karayilan a apreciat că “o fereastră de oportunitate” s-a deschis odată cu alegerile legislative din 12 iunie şi alegerea a 36 de militanţi kurzi.

El a considerat totuşi că invalidarea mandatului unuia dintre parlamentari, din cauza unei condamnări pentru “propagandă teroristă”, şi menţinerea în detenţie provizorie a altor cinci reprezintă o “lovitură dură adusă aşteptărilor” kurzilor.

Cele mai citite

Creditele ipotecare au crescut cu 29% în primul trimestru din 2024

Creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă