4.1 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialUn miliard de lire sterline o costă pe Theresa May alianța de...

Un miliard de lire sterline o costă pe Theresa May alianța de guvernare. A pierdut majoritatea parlamentară absolută, i s-a cerut demisia, dar e hotărâtă să repare situația

Şefa Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord (PDU), Arlene Foster, a sosit la Londra pentru negocieri socotite critice pentru asigurarea majorității parlamentare. 

Cele zece fotolii deținute de PDU se vor alătura celor deținute de conservatori numai după ce Theresa May va face niște concesii și va aloca peste un miliard de lire sterline în investiții în infrastructura Irlandei de Nord.

Discursul Reginei, amânat

La prima întâlnire a Cabinetului, Theresa May și-a cerut scuze pentru rezultatele proaste ale alegerilor parlamentare. „Eu v-am băgat în necazul ăsta, eu trebuie să vă scot”, a spus May, subliniind că va rămâne în funcție „cât de mult mă veți vrea”. Premierul Marii Britanii a trebuit să amâne discursul Reginei în Parlamentul recent anunțat, a cărui agendă politică este încă neclară. 
Membrii Legislativului sunt divizați cu privire la strategia Brexit, pe care unii nu o mai văd negociată în forță, din moment ce Theresa May a pierdut forța politică majoritară. În timp ce liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, i-a cerut demisia, PDU a încercat să-l impună pe Nigel Farage ca negociator Brexit, ca să dea o șansă negocierilor în forță, iar Marea Britanie să nu fie „o pradă ușoară” pentru UE. 
Marți seară, May s-a întâlnit și cu președintele francez, Emmanuel Macron, pentru a discuta despre Brexit. Negocierile pe care Guvernul britanic trebuie să le poarte cu UE ar putea fi amânate din cauza instabilităţii politice din Marea Britanie, reducând şansele ca despărţirea să se producă în anul 2019, aşa cum este programat. Discursul Reginei, redactat de către Guvern, şi care prezintă programul de guvernare planificat pentru următoarea sesiune parlamentară ar putea fi amânat până ce May va obține sprijinul PDU. Amânarea este rară, dar s-a mai întâmplat și în 2010, când conservatorii şi liberal-democraţii au format un guvern de coaliţie, iar discursul s-a ținut după 20 de zile de la alegerile generale. 

Adio austerității!

Premierul britanic Theresa May a recunoscut ieri că răbdarea alegătorilor în legătură cu măsurile de austeritate a ajuns la capăt și că trebuie să renunțe la această strategie deficitară. Ministrul de Externe, Boris Johnson, ministrul pentru Brexit, David Davis, și alți parlamentari din Partidul Conservator i-au transmis șefei Executivului britanic că a estimat greșit reacția publicului britanic față de măsurile de austeritate. 
Aflați la guvernare din 2010, conservatorii și-au stabilit ca prioritate scăderea deficitului bugetar, care a sporit substanțial după criza financiară apărută în 2008-2009. Deși Guvernul britanic a protejat finanțarea serviciilor de sănătate și a învățământului, a operat tăieri în bugetele serviciilor locale, sistemului judiciar și poliției. Theresa May a fost aspru criticată pentru reducerea numărului de polițiști cu 20.000, când era ministru de Interne, ceea ce a slăbit capacitatea de protecție a populației într-o perioadă când actele teroriste au luat amploare.  

Britaniciia migrează în Germania

Numărul de britanici care au devenit cetățeni germani a crescut puternic în 2016, cu 361%, potrivit Biroului Federal de Statistică.
Pe fondul temerilor că, după votul în favoarea Brexit-ului, le va fi mai greu pe viitor să locuiască și să muncească în Uniunea Europeană, 2.865 de britanici au obținut cetățenia germană anul trecut, anunță Biroul Federal. Numărul ar putea creşte anul acesta, în condițiile în care este nevoie de câteva luni pentru a obține un pașaport german. „Legătura cu Brexit este clară”, a precizat Biroul Federal de Statistică. Unii britanici ar putea fi îngrijorați de faptul că Marea Britanie va avea parte de un Brexit dur, ce va presupune scoaterea țării de pe Piața Comună și limitarea libertății de mișcare pe teritoriul blocului comunitar.

Se așteaptă ca Marea Britanie să iasă din UE în 2019, însă alegerile parlamentare de săptămâna trecută, considerate dezastruoase pentru Theresa May, au iscat întrebări cu privire la ce fel de acord asupra Brexit-ului va fi convenit. Biroul Federal de Statistică informează că, în total 110.400 de străini au solicitat cetățenie germană anul trecut, o creștere cu 2,9 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, cu cea mai mare creștere în rândul britanicilor. 

Cel mai mare grup de oameni care au primit cetățenie germană vine din Turcia, chiar dacă numărul lor total, de 16.290 de persoane, este în scădere cu 17,3 puncte procentuale comparativ cu anul trecut. De asemenea, au obținut cetățenia germană 6.632 de polonezi, o creștere cu 11,3 puncte procentuale.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Joe Biden crede că politica economică a lui Donald Trump va fi un „dezastru”

Preşedintele american Joe Biden a criticat marţi cu fermitate politica economică pe care Donald Trump doreşte să o pună în aplicare, calificând-o drep un...
Ultima oră
Pe aceeași temă