13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie: Nemulțumire față de austeritate în cadrul guvernului Theresei May

Marea Britanie: Nemulțumire față de austeritate în cadrul guvernului Theresei May

A doua zi după o manifestație împotriva austerității, ziarul The Observer scrie – duminică – că mai mulți miniștri din executivul Theresei May cer să se pună capăt politicii guvernamentale de austeritate, relatează Reuters, via Agerpres.

Ministrul sănătății, Jeremy Hunt, militează astfel pentru abandonarea plafonării creșterilor salariale ale infirmierilor, limitate în prezent la 1%, adică sub nivelul inflației, scrie ziarul.

Colega sa de la Educație, Justine Greening, cere și ea mai multe fonduri pentru școli. Aceste tensiuni survin în timp ce poziția Theresei May a fost fragilizată în urma alegerilor legislative anticipate din 8 iunie, care i-au privat Partidul Conservator de majoritatea sa absolută în Camera Comunelor.

Potrivit unui sondaj Opinium pentru Observer și publicat duminică, cota de popularitate a premierului a scăzut, 51% dintre persoanele intervievate dezaprobând în prezent activitatea sa față de 31%, care sunt de părere opusă, adică o diferență de 20 de puncte. La începutul lunii aprilie, opiniile favorabile depășeau cu 21 de puncte pe cele defavorabile.

În același timp, popularitatea liderului laburist Jeremy Corbin, ieșit întărit din scrutinul din 8 iunie, a cunoscut o evoluție contrară, trecând de la minus 35% în aprilie la plus 4% în a doua anchetă Opinium, cu 42% de opinii favorabile, față de 38% defavorabile. Liderul laburiștilor, care a rostit un discurs sâmbătă în fața mai multor mii de manifestanți antiausteriate, reuniți în centrul Londrei, a reafirmat că "Theresa May nu are niciun mandat pentru a continua austeritatea".

El a atacat de asemenea costisitorul acord al coaliției încheiat lunea trecută între Theresa May și Partidul Democratic Unionist (DUP), principalul partid unionist din Irlanda de Nord, în schimbul unui ajutor suplimentar de 1 miliard de lire (aproximativ 1,13 miliarde de euro) în favoarea provinciei.

"Luni, Theresa May a cheltuit miliarde de lire pentru a se agăța de putere. Miercuri, ea a refuzat serviciilor de urgență creșterile salariale de care ele au nevoie", a spus Corbyn, făcând aluzie la respingerea unui amendament laburist care intenționa să suprime plafonarea creșterilor salariale pentru unele categorii de funcționari publici.

"Împreună vom câștiga următoarele alegeri și vom forma un guvern", a spus el.

Cele mai citite

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Directorul CIA se află la Cairo pentru întâlniri privind conflictul din Gaza

Directorul CIA, William Burns, a sosit în capitala egipteană Cairo pentru întâlniri pe tema conflictului din Gaza, potrivit unor surse de la aeroportul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă