33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialMedalia Nobelului pentru Pace a fost aşezată pe un scaun gol

Medalia Nobelului pentru Pace a fost aşezată pe un scaun gol

Medalia Nobelului pentru Pace a fost depusă pe scaunul gol, ce ar fi trebuit să fie ocupat de disidentul chinez Liu Xiaobo, care însă execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare în China, relatează CNN, citata de Newsin.

Liu a fost reprezentat la ceremonia din Oslo de un scaun gol, fiind a doua oară în istoria Nobelurilor când este folosit acest simbol. După anunţarea premiului, Jagland a aşezat medalia lui Liu pe scaunul gol.

Liu, profesor de literatură, execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare în China pentru “incitare la subversiune”. Soţia sa nu a primit permisiunea de a se duce la Oslo pentru a ridica premiul.

Preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, l-a comparat pe Xiaobo cu Nelson Mandela şi a cerut Chinei să acţioneze pentru o viaţă prosperă pentru cetăţenii ei, dar a spus că democraţia şi libera exprimare merg mână în mână cu acest proces.

“Şi China va fi mai puternică, dacă oamenii ei beneficiază de drepturi civile”, a subliniat Jagland.

În condiţiile în care oficialii chinezi au spus că premiul reprezintă perspectiva Occidentului, Jagland a declarat că activiştii pentru drepturile omului în China “reprezintă valorile şi standardele comune ale lumii” şi a cerut eliberarea lui Liu.

China a calificat înmânarea premiului drept “o farsă politică”.

Prezenţa poliţiei a fost sporită la locuinţa lui Liu, în Beijing, unde soţia sa se află în arest la domiciliu. De asemenea, prezenţa poliţiei a fost sporită la Ambasada Norvegiei din Beijing.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 852: Țara vecină anunță întreruperi de curent pe întreg teritoriul

Ucraina prevede întreruperi parţiale de curent electric pe tot parcursul zilei de astăzi în întreaga ţară, a anunţat operatorul Ukrenergo, explicând că reţeaua cunoaşte...

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...
Ultima oră
Pe aceeași temă