13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiBacalaureatul, tot mai puțin interesant pentru tineri

Bacalaureatul, tot mai puțin interesant pentru tineri

Oricum, și înainte de apariția COVID-19, țara noastră ocupa un loc fruntaș în Uniunea Europeană la abandonul școlar.

După experiența pandemiei, va fi și mai greu să îi reorientăm pe tineri către învățătură.

Am avut ocazia să discut cu mai mulți elevi care se află acum în clasa a XII-a și, parcă mai mult ca oricând, dezinteresul față de examenul național de Bacalaureat este răspândit în rândul tinerilor.

Elevi care să mai meargă la pregătiri, în particular, pentru BAC sunt semnificativ mai puțini comparativ cu alți ani, aceasta probabil și din cauza contextului epidemiologic.

Sunt îngrijorător de mulți elevi de clasa a XII-a care spun acum: “Și dacă nu iau BAC-ul, nu e problemă. Pot să-l dau și altă dată, dacă vreau”.

S-a ajuns la această situație, în mare parte, datorită modului defectuos în care a fost manageriat sistemul educațional românesc în ultimele trei decenii.

Avem mult prea mulți tineri care, chiar și cu o facultate absolvită, își găsesc extrem de greu un loc de muncă.

Aceasta pentru că sistemul educațional nu este corelat cu piața muncii.

În plus, avem acest miraj al multinaționalelor care, mai ales în IT, oferă salarii foarte atractive pentru țara noastră, fără să ceară dova absolvirii unor studii superioare.

Facultatea a ajuns să fie de folos, în mare măsură, doar celor care doresc să se angajeze în sistemul bugetar, unde încă avem cele mai multe salarii neatractive.

Prin urmare, diploma de BAC a ajuns doar un “bilet” pentru accesul la facultate.

Să nu uităm însă că au mai existat tentative ale unor instituții de învățământ particular, fabrici de diplome, care strict din rațiuni financiare au încercat să faciliteze accesul în facultate fără Bacalaureat.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Directorul CIA se află la Cairo pentru întâlniri privind conflictul din Gaza

Directorul CIA, William Burns, a sosit în capitala egipteană Cairo pentru întâlniri pe tema conflictului din Gaza, potrivit unor surse de la aeroportul din...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă