15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiBacalaureatul, tot mai puțin interesant pentru tineri

Bacalaureatul, tot mai puțin interesant pentru tineri

Oricum, și înainte de apariția COVID-19, țara noastră ocupa un loc fruntaș în Uniunea Europeană la abandonul școlar.

După experiența pandemiei, va fi și mai greu să îi reorientăm pe tineri către învățătură.

Am avut ocazia să discut cu mai mulți elevi care se află acum în clasa a XII-a și, parcă mai mult ca oricând, dezinteresul față de examenul național de Bacalaureat este răspândit în rândul tinerilor.

Elevi care să mai meargă la pregătiri, în particular, pentru BAC sunt semnificativ mai puțini comparativ cu alți ani, aceasta probabil și din cauza contextului epidemiologic.

Sunt îngrijorător de mulți elevi de clasa a XII-a care spun acum: “Și dacă nu iau BAC-ul, nu e problemă. Pot să-l dau și altă dată, dacă vreau”.

S-a ajuns la această situație, în mare parte, datorită modului defectuos în care a fost manageriat sistemul educațional românesc în ultimele trei decenii.

Avem mult prea mulți tineri care, chiar și cu o facultate absolvită, își găsesc extrem de greu un loc de muncă.

Aceasta pentru că sistemul educațional nu este corelat cu piața muncii.

În plus, avem acest miraj al multinaționalelor care, mai ales în IT, oferă salarii foarte atractive pentru țara noastră, fără să ceară dova absolvirii unor studii superioare.

Facultatea a ajuns să fie de folos, în mare măsură, doar celor care doresc să se angajeze în sistemul bugetar, unde încă avem cele mai multe salarii neatractive.

Prin urmare, diploma de BAC a ajuns doar un “bilet” pentru accesul la facultate.

Să nu uităm însă că au mai existat tentative ale unor instituții de învățământ particular, fabrici de diplome, care strict din rațiuni financiare au încercat să faciliteze accesul în facultate fără Bacalaureat.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă