14.3 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Bacalaureatul, tot mai puțin interesant pentru tineri

Oricum, și înainte de apariția COVID-19, țara noastră ocupa un loc fruntaș în Uniunea Europeană la abandonul școlar.

După experiența pandemiei, va fi și mai greu să îi reorientăm pe tineri către învățătură.

Am avut ocazia să discut cu mai mulți elevi care se află acum în clasa a XII-a și, parcă mai mult ca oricând, dezinteresul față de examenul național de Bacalaureat este răspândit în rândul tinerilor.

Elevi care să mai meargă la pregătiri, în particular, pentru BAC sunt semnificativ mai puțini comparativ cu alți ani, aceasta probabil și din cauza contextului epidemiologic.

Sunt îngrijorător de mulți elevi de clasa a XII-a care spun acum: “Și dacă nu iau BAC-ul, nu e problemă. Pot să-l dau și altă dată, dacă vreau”.

S-a ajuns la această situație, în mare parte, datorită modului defectuos în care a fost manageriat sistemul educațional românesc în ultimele trei decenii.

Avem mult prea mulți tineri care, chiar și cu o facultate absolvită, își găsesc extrem de greu un loc de muncă.

Aceasta pentru că sistemul educațional nu este corelat cu piața muncii.

În plus, avem acest miraj al multinaționalelor care, mai ales în IT, oferă salarii foarte atractive pentru țara noastră, fără să ceară dova absolvirii unor studii superioare.

Facultatea a ajuns să fie de folos, în mare măsură, doar celor care doresc să se angajeze în sistemul bugetar, unde încă avem cele mai multe salarii neatractive.

Prin urmare, diploma de BAC a ajuns doar un “bilet” pentru accesul la facultate.

Să nu uităm însă că au mai existat tentative ale unor instituții de învățământ particular, fabrici de diplome, care strict din rațiuni financiare au încercat să faciliteze accesul în facultate fără Bacalaureat.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă