22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialInvestitorii la bursă au doar două zile pentru plata anticipată a impozitului...

Investitorii la bursă au doar două zile pentru plata anticipată a impozitului pe trimestrul III

ANAF a publicat joi declaraţia privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială pe câştigurile obţinute la bursă, astfel că investitorii au la dispoziţie doar două zile, până pe 25 octombrie, pentru plata a 16% din profitul realizat în trimestrul al treilea, potrivit Mediafax.

Investitorii trebuie să depună personal la administraţiile financiare, până pe data de 25 a lunii următoare fiecărui trimestru, o dovadă a tranzacţiilor realizate în trimestrul respectiv şi să calculeze câştigul sau pierderea înregistrată.
Documentele cu privire la tranzacţiile realizate trimestrial trebuie ridicate de investitori de la firmele de brokeraj unde au deschise conturile.

Între timp, Ministerul Finanţelor are în plan să modifice Codul Fiscal şi a întocmit în acest sens un proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede că brokerii vor reţine anticipat 10% din câştigurile realizate de investitori pe piaţa de capital, pentru achitarea impozitului către bugetul de stat, regularizarea urmând să se realizeze la finele anului, în funcţie de valoarea câştigului net impozabil.
Proiectul de ordonanţă a fost întocmit pentru modificarea prevederilor legale actuale, potrivit cărora fiecare investitor trebuie să calculeze şi să vireze trimestrial un impozit anticipat de 16% din câştigurile nete, astfel că fiecare investitor ar urma să se deplaseze la administraţia fiscală de cinci ori pe an.

Totodată, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a convins miercuri reprezentanţii Comisiei de Dialog Social din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să reanalizeze prevederile proiectului de OUG privind reţinerea la sursă a unui impozit anticipat de 10% din câştigurile de pe piaţa de capital.
AIPC a solicitat iniţial ca firmele de brokeraj să reţină impozitul de 16% din contul de numerar al clienţilor, şi ca urmare, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a menţionat că va insista la Ministerul Finanţelor şi la cele două Camere ale Parlamentului pentru modificarea Codului Fiscal astfel încât firmele de brokeraj să oprească şi să vireze impozitul în numele clienţilor.

Anterior, impozitul a fost de 1% pentru câştigurile realizate din vânzarea instrumentelor financiare deţinute mai mult de un an de zile şi de 16% pentru tranzacţiile cu titluri păstrate în portofoliu mai puţin de un an.
Anterior datei de 1 iulie, firmele de brokeraj reţineau la sursă anticipat 1% din câştigurile realizate de investitori, iar regularizarea era efectuată la finele anului.

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă