16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii au înaintat Tribunalului Bucureşti cererile de arestare pentru Vântu, Ţurcan şi...

Procurorii au înaintat Tribunalului Bucureşti cererile de arestare pentru Vântu, Ţurcan şi Stoian

Procurorii au înaintat joi seară magistraţilor Tribunalului Bucureşti propunerile de arestare preventivă, pentru 29 de zile, în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, a anunţat Parchetul General, potrivit NewsIn. Judecarea cauzei a fost stabilită de magistraţii Tribunalului Bucureşti pentru ora 22.00.

Potrivit procurorilor, din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat că Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi trimis sume de bani lui Nicolae Popa, “pentru ca acesta să se sustragă de la executarea pedepsei de 15 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 423/20.03.2007 a Tribunalului Bucureşti, pronunţată în dosarul nr. 24.632/3/2006, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 2098/2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dosar în care la data de 23.07.2009 a fost emis mandat european de arestare”.

Procurorii spun că pe parcursul urmăririi penale s-a stabilit că transmiterea sumelor de bani “s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă cu sediul în Nicosia, Cipru, în contul unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae avea acces cu ajutorul inculpatului Ţurcan Octavian, sau în numerar cu sprijinul inculpatului Stoian Alexandru”.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus în cursul zilei de joi reţinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului.

În acelaşi dosar privind fuga din ţară a lui Nicolae Popa, fost director al Gelsor, în care au fost reţinuţi S.O. Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, liderul sindical Liviu Luca are calitate de martor, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Liviu Luca a fost audiat joi seara de procurori şi a plecat de la Parchetul General după aproximativ două ore. Liderul sindical a ajuns la sediul Parchetului General din Capitală în jurul orei 19.00, fiind adus sub escortă de la reşedinţa sa, din judeţul Prahova.

La ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, Luca nu a vrut să spună în ce calitate a fost audiat de procurori, afirmând că i s-a spus să nu comenteze dosarul.

Liviu Luca a fost adus, joi seara, la sediul din Capitală al Parchetului General, pentru a fi audiat în dosarul privind fuga din ţară a lui Nicolae Popa, după ce procurorii şi poliţiştii au percheziţionat reşedinţa din judeţul Prahova a sindicalistului.

Luca a susţinut, la intrarea în sediul Parchetului General, că nu ştie care sunt acuzaţiile care i se aduc. De asemenea, liderul sindical a mai spus că nu îl cunoaşte şi nu l-a văzut niciodată pe fostul director al Gelsor, Nicolae Popa.

Anchetatorii au adus, joi seara, la sediul parchetului, mai multe cutii cu documente ridicate de la reşedinţa lui Luca, din judeţul Prahova.

Avocatul lui Liviu Luca a declarat, la plecarea de la reşedinţa acestuia, că anchetatorii au ridicat mai multe documente, dar şi un laptop, de la locuinţa lui Luca.

Parchetul General a decis, joi, reţinerea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a cetăţeanului moldovean Octavian Ţurcan, precum şi a şoferului lui Vîntu, Alexandru Stoian. Cei trei sunt cercetaţi într-un dosar ce are ca obiect favorizarea infractorului, legat de fuga din ţară şi finanţarea şederii în Indonezia a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa.

Vîntu, Ţurcan şi Stoian se află, la ora transmiterii acestei ştiri, în arestul Poliţiei Capitalei.

Procurorii Parchetului General anchetează modalitatea în care Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, a reuşit să fugă din ţară, într-un dosar care are ca obiect favorizarea infractorului.

“Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate  de 15 ani”, informează Parchetul General, într-un comunicat remis joi NewsIn.

Totodată, Parchetul General informează că, în urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală. Totodată, s-a procedat la audierea lui Nicolae Popa.

În cursul zilei de joi, au fost făcute percheziţii în 10 locaţii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit aceleiaşi surse.

În efectuarea cercetărilor, procurorii şi poliţiştii au fost sprijiniţi, conform competenţelor legale,  de către lucrători ai Serviciului Român de Informaţii.

Nicolae Popa a fost arestat la 2 decembrie şi este deţinut la sediul poliţiei naţionale din sudul capitalei indoneziene, Jakarta. Ministerul Justiţiei a informat, joi, că preşedintele Indoneziei a a aprobat, la 25 august, decretul privind începerea procedurii de extrădare în cazul lui Nicolae Popa, fost director al Gelsor.

Cele mai citite

Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor...

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...

Machiaj expres: transformă-ți lookul cu o rutină de doar 10 minute

În lumea noastră modernă, suntem adesea presate de timp, dar ne dorim în același timp să arătăm îngrijite în fiecare zi. Ca să poţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă