15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportAtletismO matriță pentru confecționat monede dacice a fost descoperită în Oltenia

O matriță pentru confecționat monede dacice a fost descoperită în Oltenia

O matriță pentru confecționat monede dacice a fost descoperită pe raza orașului Târgu-Cărbunești (județul Gorj), aceasta fiind predată, luni, autorităților, informează Agerpres.

Obiectul antic a fost găsit de doi bărbați autorizați să dețină detectoare de metal.

Este prima descoperire de acest gen de pe raza județului Gorj.

"Astăzi (luni n.r.), polițiștii din cadrul IPJ Gorj au fost sesizați de Direcția Județeană de Cultură Gorj cu privire la faptul că doi bărbați, de 42 și 47 de ani, din orașul Tismana și din municipiul Târgu-Jiu, deținători autorizați de detectoare de metale, au identificat pe raza orașului Târgu-Cărbunești o matriță din două piese pentru confecționat monede dacice, considerată obiect de patrimoniu. Conform prevederilor OUG 43/2000, persoanele care identifică astfel de obiecte au obligația de a înștiința primăria de pe raza localității unde acestea au fost găsite. Ulterior, Primăria Orașului Târgu-Cărbunești, împreună cu polițiștii și reprezentanții Direcție Județene de Cultură, au desfășurat activitățile specifice pentru predarea obiectelor la Muzeul Județean Gorj", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Andrei Lazăr.

Directorul Muzeului Județean "Alexandru Ștefulescu", Dumitru Hortopan, a precizat că este vorba de o ștanță geto-dacică, în zona respectivă fiind descoperit, în secolul trecut, un tezaur monetar geto-dacic datat la mijlocul secolului al doilea și secolului I înainte de Hristos.

"Este prima descoperire de acest fel din județul Gorj. Este vorba de monede tip Aninoasa Dobrești specifice bazinului mijlociu și nordic al râului Jiu și Gilort. Matrița se folosea pentru realizarea de imitații pe care le făceau geto-dacii după monede străine. Le turnau și le puneau în circulație", a precizat Hortopan.

El a mai afirmat că matrița va ajunge în patrimoniul Muzeului Județean, unde va fi inventariată, fișată și propusă spre clasare la categoria "Tezaur".

Reprezentanții instituției vor achiziționa o vitrină securizată, iar piesa va fi expusă în sala geto-dacică, a menționat sursa citată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Verzii se mobilizează la Bruxelles cu mesajul ”Alege curajul”

Bruxelles, 3 mai 2024 - Verzii Europeni s-au adunat astăzi pentru mitingul lor electoral sub sloganul "Alege Curajul". Candidații principali Terry Reintke și Bas...
Ultima oră
Pe aceeași temă