22.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialCum s-au topit câştigurile bursiere din 2010

Cum s-au topit câştigurile bursiere din 2010

“O nouă săptămână de scăderi ample la Bursă de la Bucureşti pe fondul evoluţiilor de pe pieţele externe, a semnelor de întrebare privind situaţia Greciei, a modificării perspectivei de rating a Portugaliei de către agenţia de rating Moody’s şi a creşterii îngrijorărilor referitoare la riscul de răspândire a crizei fiscale către celelalte ţări cu deficit mare şi a impactului asupra creşterii economice pe termen lung”, consideră analiştii de la Prime Transaction.

Analiştii bursieri se aşteaptă la o perioadă mai lungă de corecţii pe bursa românească şi recomandă reducerea expunerii pe acţiuni. “Chiar dacă după aceste deprecieri importante, mai pot există perioade de 1-2 zile de reveniri, următoarele luni pe piaţă de capital locală urmează a fi destul de dificile, fiind indicat pe o perioadă de 2-4 luni de reducerea deţinerilor în acţiuni”, explică Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest.

Principalul indice al pieţei BET a pierdut doar în ultima săptămâna 14,31%, în timp ce indicele BET-FI, care caracterizează evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), s-a depreciat cu 16,84%. Majoritatea indicilor au pierdut aproape tot avansul pozitiv de anul acesta. “Scăderile au continuat şi în această săptămâna la Bursă de la Bucureşti însă cu o intensitate extraordinară ducând indicii pe minusuri ce variază între -12% şi -17%, pe o lichiditate ridicată, de 242 milioane lei, în creştere cu 180% faţă de săptămâna precedentă când mai multe companii au fost oprite pentru Adunările Generale ale Acţionarilor. Scăderile atât la nivelul indicilor cât şi la nivelul acţiunilor individuale au fost dramatice, de exemplu, BET-FI a scăzut de la 29.500 de puncte la 24.500 în decursul a doar 5 şedinţe de tranzacţionare”, explică analiştii de la Prime Transaction.

În ultima săptămână un singur emitent a înregistrat creşteri şi 64 au fost pe minus. Socep Constanţa a asigurat un profit de doar 0,54%, însă pe un volum de tranzacţionare foarte mic. În topul scăderilor conduce Electroputere Craiova (EPT) cu o depreciere de 34,18%, urmată de Alumil Rom Industry Bucureşti (ALU) cu o scădere de 34,12% şi de Condmag Braşov (COMI) cu un minus de 31,2%.

Ultima săptămână bursieră a fost un bun moment pentru marcarea profiturilor, în special pe acţiunile cele mai lichide din piaţă. SIF-urile au atins noi minime în şedinţa de vineri. SIF Oltenia (SIF5), cel mai lichid emitent din piaţă, a înregistrat o scădere faţă de închiderea de săptămâna precedentă de 11,05%.
Cu o lichiditate crescută, SIF Moldova (SIF2) a închis săptămâna bursieră la un nivel de preţ de 1,07 lei pe o variaţie negativă de 18,9%. Scădere de 19% procente până la un nivel de preţ de 1,19 lei şi pentru titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1). În cazul SIF Muntenia (SIF4), cursul a scăzut până la un minim de 0,66 lei vineri, adică o scădere de peste 17 procente. SIF Transilvania (SIF3 închide săptămâna la 0,615 lei/acţiune pe o scădere de 19%.

Acţiunile bancare au fost printre cele mai afectate de corecţii în săptămâna analizată pe fondul înrăutăţirii calităţii portofoliilor de credite. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) închid pe o scădere de aproape 20 de procente la un nivel de preţ de 1,78 lei. BRD a scăzut cu 7,6% până la un nivel de preţ de 13,4 lei / acţiune, pe un rulaj în creştere cu aproape 200%.
Depreciere masivă şi pentru acţiunile Erste Group Bank (EBS) până la un nivel de preţ de 117 lei / acţiune, pe un rulaj în creştere cu 220% faţă de săptămâna trecută. Banca Carpatica (BCC) a avut cea mai bună evoluţie a săptămânii din acest sector, cu o scădere de doar 4,75% în condiţiile în care volumul tranzacţionat a crescut de aproape 69 de ori, în urmă unor tranzacţii cu pachete semnificative ale societăţii.

OMV Petrom (SNP) închide săptămâna cu o scădere de 7,69% pe un rulaj cu 235% mai mare faţă de rulajul săptămânii precedente. Transelectrica (TEL) marchează o scădere săptămânală record de 16,41%, până la un nivel de preţ de 16,3 lei / acţiune. Scădere şi pentru Transgaz (TGN) care a marcat o scădere săptămânală de 13,53% pe un rulaj cu 200% mai mare decât săptămâna precedentă.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova a produs o evaziune fiscală de peste 500000 de euro din vânzarea de bere

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,6 milioane de lei....

Netanyahu e neschimbat: Încheierea războiului doar dacă Hamas va fi distrusă

Condiţiile pentru ajungerea la o ''încetare a focului permanentă'' în Fâşia Gaza nu s-au schimbat şi ele includ ''distrugerea'' Hamas şi ''eliberarea tuturor ostaticilor''...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă