16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCe legatura este intre marimea creierului si inteligenta?

Ce legatura este intre marimea creierului si inteligenta?

Chiar daca creierul insectelor este minuscul, ele sunt in stare sa faca o gimnastica mentala de proportii, afirma oamenii de stiinta. Conform unui numar tot mai amre de studii, unele insecte sunt capabile sa numere, sa imparta obiectele pe categorii si chiar sa recunoasca fetele oamenilor, toate cu un creier atat de mic, relateaza MSNBC, citat de ziare.com.

In ciuda nenumaratelor incercari de a stabili o legatura intre volumul creierului unui animal cu adancimea inteligentei sale, nu s-a ajuns la o concluzie. Ce a reiesit insa este faptul ca complexitatea conexiunilor dintre neuroni esre cea care conteaza. Cercetarea insectelor, a vietuitoarelor cu un creier atat de mic, nu face decat sa-si ajute pe cercetatori sa inteleaga ce se petrece intr-un creier cu mult mai mare. Tot studiuerea conexiunilor intre un numar relativ redus de neuroni ar putea duce si la aparitia unor calculatoare si mai inteligente, afirma cercetatorii.

Opinia acestora este, deocamdata, ca "mai mare nu inseamna in mod obligatoriu mai bun, in unele cazuri putand fi vorba chiar despre contrariu". Marimea creierului nu pare sa conteze, in general, neavand legatura cu inteligenta. Chiar daca in ceea ce priveste oamenii, indivizii cu un creier mare nu au un IQ prea mare, dupa cum au aratat studiiile, in comparatie cu balenele, care au un creier ce poate ajunge si la 10 kilograme si cateva miliarde de neuroni, suntem cu siguranta mai inteligenti, in ciuda celor "doar" 85 de miliarde de neuroni.

In loc sa creasca inteligenta, creierele mari ar putea sa fie asa doar pentru a sustine un corp de proportii, cu muschi mai mari de coordonat si mai multa informatie senzoriala de prelucrat. In plus, e nevoie de o gramada de energie pentru a sustine un creier de proportii. Creierul mic al insectelor este insa capabil de multe conexiuni, insectele putand comunica intr-o multitudine de feluri. Albinele, de exemplu, sunt capabile sa faca circa 50 de activitati, mai multe decat unele dintre vertebrate.

Cercetatorii au calculat ca este nevoie doar de cateva sute de neuroni pentru a putea numara, iar cateva mii de neuroni sunt necesari pentru ca o vietuitoare sa aiba constiinta. Daca albinele sunt in stare sa recunoasca fetele oamenilor dintr-o varietate de unghiuri, de la distante diferite, putand ghici si starea emotionala, computerele inca nu pot face asta.

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă