Cum ar fi sa platiti peste 70% din pensie pentru ratele la casa? La CEC se poate!
Singura banca de retail ramasa la ordinele Guvernului ofera numai credite in lei in cadrul Programului "Prima Casa". Ne-a sarit in ochi varsta maxima impusa pentru data de rambursare integrala a creditului: 80 de ani. Cum perioada maxima de derulare a acestuia este de 30 de ani, inseamna ca si tinerii de 50 de ani care nu au inca o locuinta pe numele lor sunt eligibili. Alta ciudatenie in contextul celor de mai sus: raportul rata/venituri poate ajunge pana la 70%. Parca il vad pe solicitantul de 50 de ani obtinand un imprumut cu acest raport "lejer" intre rata si venituri si dand din colt in colt la 65 de ani, cand va iesi la pensie. Sau ar trebui sa ne imaginam ca pensia va fi mai mare decat salariul? Sau ca proaspatul pensionar va fi suficient de energic sa-si ia inca o slujba pentru a plati mai usor ratele la banca, pana implineste 80 de primaveri?
Nu va ganditi neaparat la inconstienta bancilor in ceea ce priveste varsta maxima a solicitantului de credit ipotecar la scadenta imprumutului. Este vorba, in definitiv, de un imobil ipotecat, iar daca nu vor exista amatori sa preia efortul de rambursare (mi-e greu sa cred ca din pensie se vor putea plati rate la banca, dat fiind dezechilibrul numeric dintre generatiile de dinainte de 1990 si cele de dupa), banca va putea executa garantia.
Altfel, creditul acordat de CEC cu dobanda egala cu Robor ar putea deveni avantajos dupa ce Romania adera la euro, pentru ca in acel moment Robor va fi egal cu Euribor, iar cei care au contractat imprumuturi in euro, in cadrul aceluiasi program guvernamental, trebuie sa plateasca, in majoritatea cazurilor, o marja de 4% peste Euribor.