22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFraudele prin instrumente bancare, in topul infractiunilor informatice din Romania

Fraudele prin instrumente bancare, in topul infractiunilor informatice din Romania

Cea mai mare parte a activitatilor ce apartin criminalitatii cibernetice derulate in Romania se incadreaza la categoria infractiunilor informatice, a declarat, luni, in deschiderea conferintei CyberSecurity, Eduard Bisceanu, specialist in securitatea informatiei din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), informeaza Agerpres.

Oficialul a specificat ca "majoritatea infractiunilor informatice sunt directionate, in prezent, catre obtinerea ilegala a unor beneficii materiale".

Intrebat care sunt cifrele concrete in privinta acestui tip de infractionalitate, Bisceanu a evitat sa dea un raspuns concret, precizand, totodata, ca singura institutie care poate oferi astfel de date este Politia Romana prin institutiile subordonate acesteia. Reprezentantul SRI a mai spus ca atat Romania, cat si tari ale Uniunii Europene sau partenere NATO, sunt expuse terorismului cibernetic.

"Pericolul in privinta terorismului cibernetic are un nivel de risc important atat in cazul Romaniei, cat si la nivelul Uniunii Europene si NATO. Momentan, in Romania au fost identificate nuclee de criminalitate informatica, acestea dispunand de capacitati necesare initierii unor atacuri informatice", a afirmat Bisceanu.

El a tinut sa precizeze ca, deocamdata, nu au fost identificate pe teritoriul Romaniei persoane, grupari sau organizatii care ar urma sa atenteze la securitatea nationala din punct de vedere al criminalitatii informatice. Potrivit lui Bisceanu, Romania nu dispune, in prezent, de un birou specializat in detectarea si analiza fenomenului infractionalitatii informatice, sugerand, totodata, ca, in perioada urmatoare, ar putea fi infiintat Cyber Intelligence, un centru de colectare a informatiilor, cu scopul de a preintampina, ulterior, actiuni de criminalitate informatica.

Din datele oficiale, reiese faptul ca, la ora actuala, exista CERT (Centrul de Expertiza in Domeniul Securitatii Informatice), institutie subordonata Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), care, insa, nu este functionala. In acest sens, Liviu Rugina, consilier superior in cadrul MCSI, a recunoscut, in deschiderea conferintei CyberSecurity de la Bucuresti, ca lipsa fondurilor fac imposibila functionarea CERT, institutie care, insa, exista de aproape trei ani.

"MCSI sustine initiativa de punere in functiune a CERT. Din pacate, acest centru nu este operational din cauza lipsei de fonduri", a afirmat Rugina.

La nivelul anului 2008, in Romania infractionalitatea informatica a fost la cote inalte, cele mai multe fraude fiind consemnate in cazul cardurilor bancare. Previziunile Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO) vorbesc, pentru anul in curs, despre pierderi cifrate la circa 500 milioane de euro.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...
Ultima oră
Pe aceeași temă