11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFraudele prin instrumente bancare, in topul infractiunilor informatice din Romania

Fraudele prin instrumente bancare, in topul infractiunilor informatice din Romania

Cea mai mare parte a activitatilor ce apartin criminalitatii cibernetice derulate in Romania se incadreaza la categoria infractiunilor informatice, a declarat, luni, in deschiderea conferintei CyberSecurity, Eduard Bisceanu, specialist in securitatea informatiei din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), informeaza Agerpres.

Oficialul a specificat ca "majoritatea infractiunilor informatice sunt directionate, in prezent, catre obtinerea ilegala a unor beneficii materiale".

Intrebat care sunt cifrele concrete in privinta acestui tip de infractionalitate, Bisceanu a evitat sa dea un raspuns concret, precizand, totodata, ca singura institutie care poate oferi astfel de date este Politia Romana prin institutiile subordonate acesteia. Reprezentantul SRI a mai spus ca atat Romania, cat si tari ale Uniunii Europene sau partenere NATO, sunt expuse terorismului cibernetic.

"Pericolul in privinta terorismului cibernetic are un nivel de risc important atat in cazul Romaniei, cat si la nivelul Uniunii Europene si NATO. Momentan, in Romania au fost identificate nuclee de criminalitate informatica, acestea dispunand de capacitati necesare initierii unor atacuri informatice", a afirmat Bisceanu.

El a tinut sa precizeze ca, deocamdata, nu au fost identificate pe teritoriul Romaniei persoane, grupari sau organizatii care ar urma sa atenteze la securitatea nationala din punct de vedere al criminalitatii informatice. Potrivit lui Bisceanu, Romania nu dispune, in prezent, de un birou specializat in detectarea si analiza fenomenului infractionalitatii informatice, sugerand, totodata, ca, in perioada urmatoare, ar putea fi infiintat Cyber Intelligence, un centru de colectare a informatiilor, cu scopul de a preintampina, ulterior, actiuni de criminalitate informatica.

Din datele oficiale, reiese faptul ca, la ora actuala, exista CERT (Centrul de Expertiza in Domeniul Securitatii Informatice), institutie subordonata Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), care, insa, nu este functionala. In acest sens, Liviu Rugina, consilier superior in cadrul MCSI, a recunoscut, in deschiderea conferintei CyberSecurity de la Bucuresti, ca lipsa fondurilor fac imposibila functionarea CERT, institutie care, insa, exista de aproape trei ani.

"MCSI sustine initiativa de punere in functiune a CERT. Din pacate, acest centru nu este operational din cauza lipsei de fonduri", a afirmat Rugina.

La nivelul anului 2008, in Romania infractionalitatea informatica a fost la cote inalte, cele mai multe fraude fiind consemnate in cazul cardurilor bancare. Previziunile Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO) vorbesc, pentru anul in curs, despre pierderi cifrate la circa 500 milioane de euro.

Cele mai citite

George Simion: „Noi nu vrem să fim încă un parazit pe spatele statului român”

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat joi că Alianţa pentru Unirea Românilor nu vrea să fie „încă un parazit pe spatele statului român”, susținând...

O anvelopă a unui avion Boeing 737 a explodat la aterizarea pe un aeroport din sudul Turciei

O anvelopă din faţă a unui avion Boeing 737 al Corendon Airlines a explodat joi la aterizare pe un aeroport din sudul Turciei, a...

Președintele Atlantic Council l-a decorat pe președintele Iohannis și a subliniat buna colaborare cu SNSPA

Președintele Atlantic Council, Fred Kempe, l-a decorat pe președintele Iohannis și a subliniat buna colaborare dintre Atlantic Council din SUA și Școala Națională de...
Ultima oră
Pe aceeași temă