2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Sunt o afacere actiunile Fondului Proprietatea?

Sunt o afacere actiunile Fondului Proprietatea?

» Se pot cumpara, in prezent, actiuni cu 9-13% din valoarea lor nominala (1 leu), in functie de noroc si cantitate.

» Portofoliul alcatuit din companii energetice reprezinta principalul atu al actiunilor FP; la riscuri: lipsa de lichiditate, viitoarele decizii ale Guvernului (extinderea participatiilor si a listei de despagubiti).

Cu detineri de 20% din Petrom, 15% din Romgaz si Transgaz, 13% din Transelectrica, 15-30% din distributiile de electricitate si gaze, 20% din aeroporturi, 25% din complexurile energetice de la Turceni, Rovinari, Craiova, 17% din Nuclearelectrica, 20% din Hidroelectrica, 25% din Posta etc., FP se anunta o investitie interesanta. Practic, doar cele 20% din Petrom, la cotatia de 0,17 lei/actiune a companiei detinute de OMV, reprezinta o valoare pe actiune la Fondul Proprietatea de 0,13 lei. Cine cumpara cu 0,13 lei actiuni FP ar lua, la pachet, practic gratis, celelalte detineri. De altfel, jumatate din dividendele acordate pana acum de Fond actionarilor au venit din dividendele platite de SNP. Urmatorii doi ani vor fi mai dificili din acest punct de vedere, Petrom anuntand ca in 2009 si 2010 nu va plati dividende.

 

Acest fapt ar putea fi compensat insa de dividendele de la E.ON, CEZ, ENEL, Distrigaz, companiile respective aflandu-se, pana acum, inca in faza de investitii (se va ajunge insa repede si la scoaterea profitului din tara). Cum s-a ajuns la actualele preturi de tranzactionare? Niste baieti destepti au facut rost de listele cu actionari si i-au abordat treptat oferindu-le preturi de nimic. Cum oamenii nu aveau cum sa vanda la bursa, multi dintre ei in varsta si neinformati, s-a ajuns ca o actiune sa fie cumparata cu 8% din valoarea nominala (pe internet gasiti, la mana a doua, cu 12-14%).

Ce pericole pandesc detinatorii de actiuni? In primul rand, discountul de lichiditate. O actiune care nu are o piata ordonata (listarea se tot amana) nu poate fi valorificata la valoarea reala. Cine vrea sa vanda, la un moment dat, depinde de generozitatea ofertei; asa se face ca preturile au ajuns in acest moment la 9-13% din valoarea nominala. In al doilea rand, este greu de anticipat daca lista despagubitilor nu va fi extinsa. Guvernul ar putea include noi companii in portofoliul Fondului, mai putin valoroase decat cele existente (de pilda, din zona mineritului) concomitent extinzand si lista cu persoanele in drept sa fie despagubite. Nu in ultimul rand, riscul de administrare. Cine a urmarit, de-a lungul timpului, ce afaceri inspirate au facut baronii SIF cu societatile din portofoliu intuieste despre ce este vorba.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă