18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDoina de stolojale

Doina de stolojale

Saptamana aceasta s-au petrecut cateva evenimente care plaseaza Romania in randul marilor producatoare mondiale de ras si plans politic. Dupa ce un irakian i-a dat papucii lui George Bush, sa nu fie mai prejos, Theodor Stolojan si i-a dat singur, fara sa astepte sa-i zvarle cineva in cap. N-am inteles motivul, e abureala mare, dar ce mai conteaza? Stolo s-a dus trezind uluire si haz, in egala masura. Vorba doinei de stolojale: Omu’ catu-i de batranu/ Tot se duce suspinandu/ Jale-n urma lui lasandu/ si-a plecat la vale-n jos/ De-unde nu s-o mai intors, of, of, on-off!

Dupa atata jale si tristete, desemnarea dlui Emil Boc pentru functia de prim-ministru a creat un val de emotie pozitiva, vesela, relaxanta. Cred ca acesta a fost si scopul domnului presedinte, sa ne mai inveseleasca. Nimeni nu se astepta. Acum pot spune cu tarie ca politicianul care a castigat alegerile din 30 noiembrie este Emil Boc. Ceilalti se pot lauda cu diverse mici victorii, dar dl Boc este de departe cel mai mare, desi este scund. Insa scund a fost si stefan cel Mare, scuzati comparatia. Sunt sub influenta unei parodii pe care abia am citit-o pe net si din care va redau un mic fragment:  …Eu sunt, buna maica, fiul tau dorit,/ N-a mai mers Taromu’ si n-am mai venit./ Sun din Capitala, voi fi premier./  M-a numit chiar Zeus, deci sunt timonier… De esti tu acela, nu-ti sunt mama eu!/ Lasa-ma cu Zeus, gandeste nitel/ Te face din vorbe cum doreste el./ Te-a numit pe tine dupa Stolojan,/ Crezi ca e pe bune? Te-a luat de fazan…  (Muma lui Emil cel Mare, dupa Dimitrie Basentileanu)

Atatea bancuri ca in saptamana asta n-am mai auzit de mult.
Cica la Guvern se taie picioarele de la scaune astfel incat, atunci cand sunt in sedinta, Emil Boc sa se uite de sus la ministri. In fine, glume populare, usor rautacioase. Uitati inca una: se spune ca dl Traian Basescu l-ar fi numit pe dl Boc premier ca sa aiba si criza ceva vesel in ea, iar pe Elena Udrea a pus-o ministru ca sa aiba Guvernul balcoane de unde sa vorbeasca Emil Boc poporului. Repet, glume rautacioase. Poporul rade de conducatori ca sa-si mai diminueze oftica si naduful.  Acesta este unul dintre rolurile majore ale politicienilor – sa fie subiect de glume pentru electorat. Politicianul pe seama caruia nu se glumeste inseamna ca nu exista, ca nu are succes. Haideti sa vedem cine sunt politicienii cei mai prezenti in bancurile politice ale romanilor: Ion Iliescu – pe locul intai, de departe, Traian Basescu, Elena Udrea, Marean Vanghelie, Adrian Nastase, Gigi Becali si, venind tare din spate, Emil Boc. Dupa cantitatea de glume aparute imediat dupa desemnare, inseamna ca are mare priza la popor, ceea ce este esential pentru un politician. Iar daca la priza este si curent, inseamna ca Guvernul Boc ori va zbarnai, ori se va curenta.

Stiti cum va cadea Guvernul Boc? In cap. Si nu va pati nimic. De ce? Pentru ca Emil Boc este singurul politician care a cazut in cap de la doi metri inaltime, in direct, la televizor, si n-a patit nimic. Acum putem spune ca Guvernul are un cap tare.
si-o sa inchei tot cu un banc proaspat. Dupa ce a auzit cine compune Guvernul Boc, criza economica a transmis ca se gandeste daca mai vine in Romania. Ii este frica de concurenta. Si n-are dreptate?

Toni Grecu
Toni Grecu
Toni Grecu, comentator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă