17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCod etic pentru sanatatea copiilor

Cod etic pentru sanatatea copiilor

Un cod etic privind promovarea produselor destinate copiilor a fost elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Chiar daca scopul este sanatatea celor mici, codul nu poate deveni lege pentru ca nu se poate stabili cu exactitate ce alimente dauneaza copiilor, spune seful institutiei.

Pentru a-i proteja pe copii de diferitele neajunsuri ale unei alimentatii nesanatoase, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si europarlamentarul Magor Csibi au intocmit un cod etic privind promovarea produselor destinate celor mici. Codul, supus acum dezbaterii publice, prevede ca alimentele si bauturile nocive pentru sanatatea copiilor sa nu mai fie promovate in timpul programelor radio si TV destinate celor mici si nici in presa scrisa. Proiectul care cuprinde aceste norme etice este inspirat din cele existente in Occident, ne-a spus presedintele ANPC, Dan Vlaicu. "Acest cod defineste criteriul nutritional minimal pe care ar trebui sa-l respecte alimentele destinate celor mici, pentru a nu le afecta sanatatea si a nu-i predispune la obezitate", ne-a explicat Vlaicu.

Alimentele ce vor putea fi promovate copiilor trebuie sa aiba continut scazut de zahar, grasimi si sare.
Proiectul codului etic urmeaza sa fie analizat de producatorii din domeniu, de autoritatile statului si de cei implicati in promovarea acestor produse, urmand sa se stabileasca o varianta finala, care insa nu va putea fi impusa nici unui producator. "Codul nu poate fi transformat in lege, sunt foarte multe discutii intre actorii din domeniul sanatatii publice, firmele producatoare de alimente… Nu se poate cadea de acord, nu poate spune nimeni cu exactitate ce substante anume dauneaza sanatatii si in ce masura", ne-a explicat Dan Vlaicu.
Adoptarea regulilor propuse de ANPC ramane voluntara, dar producatorii care vor adera la acest cod etic vor fi sanctionati daca il incalca, spune seful ANPC, amenda fiind stabilita, in functie de gravitatea abaterii, de la 3.000 la 30.000 de lei.
Tot pentru combaterea obezitatii si pentru o alimentatie sanatoasa a celor mici, Ministerul Sanatatii a elaborat o lista cu alimente nerecomandate copiilor, cum ar fi cum ar fi chipsurile, sucurile acidulate si produsele de tip fast-food. Ordinul privind aceasta lista a intrat in vigoare saptamana trecuta, asa incat produsele in cauza
nu mai pot fi comercializate in incinta scolilor.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă