– Consiliul Local a inceput sa caute investitori pentru preluarea unitatii economice.
Autoritatile din Zalau intentioneaza sa privatizeze, prin negociere directa, Uzina Electrica, producatorul local de energie termica, in conditiile in care unitatea nu mai da randament. Daca pana prin anii 90, aproape toti zalauanii erau racordati la reteaua de energie termica centralizata, in present, producatorul numara doar 1.200 de abonati casnici, carora li se adauga scolile si gradinitele din municipiu, precum si TenarsiSilcotub. Acesta este, de altfel, si cel mai important client al Uzinei.
Mai mult decat atat, datoriile pe care compania le are catre bugetul statului, creditori, furnizori sunt de aproximativ de 28,8 milioane de lei. Ministerul Finantelor a pus deja sechestru pe o parte din bunurile societatii, iar in aceste conditii este absolut necesar ca un agent economic sa investeasca pentru revitalizarea societatii.
Un prim pas in vederea privatizarii Uzinei Electrice a fost facut deja. Consiliul Local, unic actionar al societatii, a angajat un evaluator, care a propus suma de 27 milioane de lei ca pret de vanzare a 85% din actiuni.
"Ar fi bine ca procesul de privatizare sa se faca in timp util, altfel pretul actiunilor se va eroda tinand cont de situatia economica actuala a Uzinei", a declarat Augustin Ielciu, reprezentantul firmei de evaluare. Acesta a admis ca datoriile inregistate de producatorul de energie termica au tras in jos pretul de vanzare propus.
Uzina Electrica din Zalau a fost infiintata in 1973. Proiectata initial ca sectie a Intreprinderii de Anvelope, pentru a-i asigura energia termica necesara, centrala a fost transformata astfel incat sa utilizeze carbunele din bazinul Salaj, sa alimenteze cu energie termica intreaga platforma industriala si sa asigure energia termica necesara incalzirii zalauanilor. Societatea are o suprafata de peste 16 hectare.