12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecial130 de ani de la nasterea lui Brancusi

130 de ani de la nasterea lui Brancusi

Recent, la Targu Jiu a avut loc un simpozion cu participare internationala, dedicat aniversarii a 130 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi. Printre oaspetii din strainatate s-au aflat dna Doina Lemny, reputat specialist brancusiolog de la Muzeul National de Arta Moderna Centrul Georges Pompidou, Paris, autoare a numeroase lucrari dedicate operei lui Brancusi, dr. Sanda Miller, profesor la Universitatea din Southampton, Anglia, arhitect prof. Mircea Iliescu de la Universitatea de Arta din Stockholm. De asemenea, au participat numerosi brancusiologi din tara, printre care dr. Nina Stanculescu, Sorana Gorjan, prof. Dumitru Daba Timisoara, Ion Mocioi si altii. In cadrul simpozionului au fost prezentate 18 lucrari de cercetare brancusiana, urmate de ample dezbateri intre specialisti. Totodata, dna Doina Lemny a lansat o carte dedicata lui Brancusi, realizata ca urmare a studierii aprofundate a ultimei donatii Brancusi, facuta de mostenitori muzeului din capitala Frantei.
Un eveniment menit sa completeze intalnirea brancusiologilor de la Targu Jiu, subliniind, o data in plus, actualitatea lui Brancusi, l-a reprezentat lansarea la sediul Ministerului Culturii si Cultelor a unui CD-ROM intitulat “Brancusi”, un excelent produs multimedia, omagial, realizat de specialisti de la ITC. In aprecierea dlui Michael Taylor, curator la Muzeul de Arta din Philadelphia, acest disc reprezinta “o valoroasa contributie care se adauga lucrarilor existente asupra lui Brancusi”, iar in opinia dr. Miller, profesor de istoria artei la Southampton University, Anglia, “CD-ROM-ul constituie o contributie originala, deschizand noi perspective de intelegere asupra lui Brancusi si a operei sale, combinand text, muzica, imagine si prezentand, intr-o expozitie virtuala, sculpturile lui Brancusi”. Coordonatorul proiectului multimedia Brancusi a fost dl Gheorghe Samoila, iar continutul CD-ROM-ului include capitolele “Viata”, istorisita de Barbu Brezianu, “Cronologia”, “Expozitie virtuala”, “In muzeele romanesti”, “Atelierul”, “Brancusi fotograf” si “Eseuri si evocari”, capitol care cuprinde doua eseuri, semnate de criticii de arta Pavel Susara si Dan Grigorescu, un reportaj al ridicarii Coloanei Infinitului de la Tg. Jiu, realizat de dna Sorana Georgescu-Gorjan, fata constructorului Coloanei, ing. Stefan Georgescu-Gorjan, relatarea unei intalniri cu Brancusi, apartinand dnei Sanda Tattarascu.
Directorul ITC, dl Grigore Popescu, a mentionat colaborarea meritorie a specialistilor ITC cu detinatorii de continut cultural, in realizarea acestui CD-ROM, ca si rezolvarea tuturor problemelor legate de drepturile de autor, astfel incat CD-ROM-ul “Brancusi” este, si sub aceste aspecte, un produs cultural exemplar, un omagiu adus marelui sculptor la 130 de ani de la nasterea sa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă