Gheorghe Boldur-LATescu, decembrie 2005
Se implinesc 500 de saptamani de cand „Romania libera” ofera cititorilor sai, la inceput – in fiecare sambata, iar mai de curand – in fiecare vineri, suplimentul aldine.
Este o adevarata sarbatoare a presei noastre, fiindca aldine reprezinta si au reprezentat o publicatie de inalta calitate, care, in spirit profund crestin si patriotic – a pus la dispozitia publicului o extraordinara diversitate de subiecte pentru toti cei care sunt dornici sa afle lucruri esentiale despre prezentul, trecutul si viitorul tarii noastre.
Texte documentare privind momente importante din istoria tarii sau ilustre personalitati politice, culturale si stiintifice, alaturi de opinii curajoase despre actualitatea postrevolutionara atat de complexa, prezentarea unor idei adesea originale expuse de reprezentanti de marca ai stiintei si culturii, fragmente din memoriile supravietuitorilor inchisorilor comuniste, polemici pline de stralucire chiar daca uneori exagerat de taioase, prezentarea unor monumente sau locuri cu mare incarcatura istorica si culturala si multe, multe alte subiecte pasionante au gasit cititorii in cele 500 de numere aparute.
Mai mult decat o publicatie exceptionala, aldine reprezinta o stare de spirit, o comuniune intre redactori, colaboratori si cititori care – cu totii – formeaza un fel de familie, reprezentand Romania profund ancorata in istorie si traditie, dar, totodata, Romania curajoasa, luptatoare, tintind vizionar spre viitor.
Un foarte restrans dar stralucit colectiv redactional in frunte cu Mihai Creanga, cel care a fondat aldine din 1996, a lucrat cu imensa daruire si a reusit sa faca din fiecare numar o superba reusita jurnalistica. Colaboratori din toata tara si toate domeniile, unii dintre ei debutanti, au adus suplimentului aldine un suflu de prospetime si autenticitate unice in presa romaneasca.
Profunda moralitate a aldine reiese nu numai din faptul ca realizatorii publicatiei n-au fost niciodata influentati de grupuri de interese dornice sa-si subordoneze presa, ci si din faptul ca au promovat adesea publicarea unor opinii contradictorii, cu conditia ca acestea sa fie oneste. Anticomunismul afirmat constant in aldine nu este unul visceral ci rezulta din profunda convingere ca, numai rupand cu trecutul nefast din perioada 1945 – 1989, Romania poate progresa si deveni o tara realmente prospera si democratica, apartinand Europei moderne.
Ca orice institutie care incepe sa aiba traditie, aldine au propriul lor panteon: Florin Gabriel Marculescu – stralucit jurnalist, Alexandru Chivoiu – maestrul tipograf care a pus in pagina „Romania” ilegal aparuta in 1988 precum si unii dintre colaboratorii care au trecut, in acesti 10 ani, la cele vesnice.
Venerandu-i, avem nadejdea ca ei vegheaza ca aldine – cele de azi si cele de maine sa mearga pe acelasi drum de pana acum.
LA MULTI ANI, aldine! Dumnezeu sa te calauzeasca!