In luna martie a anului trecut au inceput lucrarile de amenajare a unui centru destinat copiilor abandonati, cu posibilitati materiale reduse sau bolnavi. Initiativa derularii acestui proiect apartine Asociatiei Muncitoarele Pioase ale Sf. Iosif, ale carei membre se afla de 3 ani la Mangalia. Reprezentantele asociatiei si coordonatoarele acestui proiect sunt sora Caterina Lacancellera, de orgine italiana, si Maria Rita Oliveira Lima, din Brazilia, ambele catolice, si nu reprezentante ale vreunei secte, asa cum se credea la sosirea lor in oras. Lucrarile de constructie inainteaza cu repeziciune, astfel ca vor fi finalizate in cel mult trei luni.
Pentru toate varstele
Cladirea, de dimensiuni impresionante, va fi foarte bine compartimentata, astfel incat sa poata gazdui atat bebelusi, cat si copii care merg la scoala. Sora Caterina ne-a declarat ca centrul va avea demisol, parter, etaj si o mansarda unde se vor crea conditii deosebite de locuit. Tot aici vor fi primiti si copii bolnavi din alte zone ale tarii, dar care vin sa urmeze diferite tratamente la Mangalia. Copiii nevoiasi sau abandonati vor fi internati atat direct, cat si prin intermediul Serviciului de Asistenta Sociala cu care asociatia deja colaboreaza. Tot aici va fi amenajata o gradinita unde vor avea acces atat micutii singuri, cat si cei ai caror parinti nu-si permit sa-i trimita sa invete din cauza veniturilor minime, astfel ca asociatia le va asigura gratuit rechizitele si hrana de care au nevoie. Gradinita va avea program prelungit, copiii cu familii urmand sa fie luati acasa dupa-amiaza. Centrul, cu o capacitate de peste 50 de locuri, va mai avea un cabinet medical, spatii de joaca, sali pentru studiu si un secretariat.
Personal autohton
O parte din personal va fi selectat din randul membrilor asociatiei, iar cealalta parte din randul specialistilor din Mangalia, mai exact medici, asistenti medicali, cadre didactice. Tot in centru vor fi gazduiti si copiii defavorizati din Mosneni, Pecineaga si alte zone limitrofe municipiului, care vor fi, de asemenea, ajutati sa studieze. Costul lucrarilor de constructie se ridica la peste 15 miliarde de lei, urmand ca pentru dotari sa se puna la dispozitie alte fonduri. Bugetul proiectului a fost asigurat exclusiv de catre asociatie, ajutata, la randul ei, de catre credinciosii din Italia. De asemenea, congregatia de acolo organizeaza frecvent campanii de strangere de fonduri care in Italia se bucura de succes.