13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAgricultura constanteana, aruncata in faliment

Agricultura constanteana, aruncata in faliment

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat la Constanta ca Guvernul isi va asuma raspunderea pentru pachetul de legi privind proprietatea si reforma structurala in domeniu martea viitoare. Dupa 50 de ani de comunism si 15 ani de tranzitie, incepand de saptamana viitoare se doreste construirea unei agriculturi moderne. Principalele prevederi ale pachetului de legi se refera la cresterea investitiilor in domeniu si la crearea fermelor si a fermierilor. “In ultimii ani s-a facut foarte putin pentru fermieri. A venit momentul sa facem eforturi financiare pentru crearea acestei clase. Am pregatit proiecte de legi, credite pe termen lung, garantii din Fondul de garantare a creditului rural”, a declarat Flutur la Constanta.

Impozit de 50 de ori mai mare

Agricultorii constanteni sunt debusolati. Una dintre schimbarile ce li se pregatesc este “explozia” impozitului pe terenul agricol. De la 1 ianuarie 2006, taranii vor plati intre 200.000 si 600.000 lei pe hectar, in functie de calitatea terenului. In prezent, suma platita este de 11.000 lei pe hectar. Masura are un efect de bumerang: creste costul productiei, deci creste costul produsului finit. Pe de alta parte, taranii care au in proprietate unul sau doua hectare vor fi cei mai afectati, pentru ca ei oricum de-abia au in prezent bani pentru a le lucra. Banii proveniti din impozit vor fi folositi pentru proiectul pensiei viagere. Noul pachet de legi care urmeaza sa fie promovat saptamana viitoare prevede acordarea unei rente viagere proprietarilor de teren in extravilan cu varsta peste 62 de ani. Daca dau terenul in arenda, acestia vor primi 50 de euro pe an (isi pot pastra jumatate de hectar pentru consumul propriu, dar nu au voie sa comercializeze produsele rezultate din exploatare). Daca vand terenul, ex-proprietarii vor primi 100 de euro pe an. Surse din Ministerul Agriculturii spun ca oficiile de renta viagera vor deveni functionale incepand din toamna acestui an. In prezent, MAPDR dispune de 300 de miliarde de lei pentru a acoperi prima plata pentru acest an. Avantajul acestei Legi a rentei viagere este stimularea benevola a terenurilor catre fermieri – a declarat, la Constanta, ministrul Agriculturii.
Gheorghe Flutur a venit la Constanta cu inca un mesaj foarte clar: mai este foarte putin timp pana la integrarea in Uniunea Europeana, deci nu mai este loc de intors. Ministrul crede ca trebuie sa facem reforme curajoase, care sa duca la dezvoltarea satului romanesc si a agriculturii. De asemenea, trebuie pus capat pomenilor din agricultura, iar fondurile trebuie sa fie alocate acolo unde agricultura are nevoie: este vorba, in primul rand, de investitii si dezvoltarea sistemului de achizitii si de valorificarea produselor. In lipsa investitiilor, dezastrul din agricultura va continua. “In ultimii 15 ani, s-a umblat cu manusi in satul romanesc si in agricultura, s-a cantarit costul politic, nu au fost destui oameni curajosi care sa treaca de la faza de mana intinsa la faza de dezvoltare a agriculturii, care inseamna o palma data la timp, cum se spune in popor”, a conchis Flutur. El a adaugat ca numai 3% din creditele bancilor sunt acordate domeniului agricol, fapt neacceptabil in opinia sa.
In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana este foarte importanta si siguranta alimentara, zona extrem de sensibila, unde Romania are angajamente foarte importante asumate deja. Ministrul Flutur spune ca, pe viitor, unitatile sanitar-veterinare isi vor face datoria.
Ramane de vazut daca, de marti incolo, masurile actualei guvernari vor reusi sa scoata agricultura din letargia de o jumatate de secol, pentru a o duce cu succes in Europa.

Noile prevederi vor afecta agricultura Dobrogei, judet care detine 1.548,1 mii hectare de teren, mai mult de 6,5% din suprafata totala a tarii. Judetul Constanta detine 707.129 hectare, dintre care 80% (568.358 ha) teren agricol. Din acesta, cea mai mare parte, adica 491.304, este formata din teren arabil. Restul suprafetei se compune din pasuni (63.427 ha), plantatii viticole (10.792 ha) si plantatii pomicole (2.835 ha). In judetul Constanta exista in total 949 de exploatatii agricole, dintre care 716 comerciale si 233 familiale.

Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă