Modul in care oameni politici si diverse institutii ale statului l-au protejat pe Omar Hayssam a fost confirmat si de audierea de ieri a directorului SRI, Radu Timofte, la comisia parlamentara de ancheta.
„In perioada 2001-2004, SRI a transmis factorilor abilitati informatii referitoare la activitatile infractionale ale lui Omar Hayssam, incepand de la seful statului pana la organele abilitate”, a recunoscut secretarul Comisiei SRI, pesedistul Ion Stan. Intrebat de ce, cu toate acestea, Hayssam era luat in avionul prezidential, Ion Stan i-a trimis pe ziaristi in alta directie: „Intrebati-l pe consilierul care se ocupa de vizitele prezidentiale”.
Secretarul Comisiei SRI are si o explicatie pentru faptul ca, in ciuda acestor sesizari, Hayssam era liber ca pasarea cerului: „Potrivit legii, SRI nu este organ de urmarire penala; ei au trimis aceste sesizari la Parchetul General”. Ion Stan a dat si exemple concrete: sesizarea 4319/29.10.2004, care se refera la fapte circumscrise criminalitatii economice, evaziunii fiscale si spalarii banilor. Ion Stan a spus ca problematica respectiva s-a regasit si in alte sesizari referitoare la Omar Hayssam.
Sesizarile SRI au continuat si in 2005, cand s-au trimis documente premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Traian Basescu, ministrului Finantelor, ministrului Mediului – a precizat Ion Stan. El a sustinut ca Radu Timofte ar fi declarat in fata parlamentarilor ca nu au existat obstructii politice in legatura cu urmarirea lui Hayssam.
„Informatiile despre Omar Hayssam curg incepand din 1995”, a explicat presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe (PNL). De exemplu, in 1995, SRI ar fi intocmit aproximativ 15 sesizari referitoare la Hayssam. „In perioada 2003-2004 a fost ascultat de mai multe ori”, insa parlamentarii din comisie au sustinut ca nu cunosc exact perioadele. Insa presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, sustine ca in anul 2004 SRI a facut „cel putin sapte-opt sesizari referitoare la Hayssam”. Cu toate ca l-au urmarit „cu cerbicie” pe Omar Hayssam, agentii SRI l-au ratat tocmai in momentul in care punea la cale rapirea. Radu Stroe a sugerat insa faptul ca nu ar fi vina serviciului condus de Radu Timofte: „Din momentul in care inceteaza mandatul oferit de Parchet, Serviciul Roman de Informatii nu mai poate asculta telefoanele”. Potrivit explicatiilor oferite de presedintele Comisiei SRI, oamenii lui Radu Timofte „nu au surprins astfel de discutii” – adica referitoare la rapire – in perioada in care au avut mandate de interceptare. Totusi, Radu Stroe a spus ca una din perioadele de interceptare ar fi fost la autosesizarea Parchetului. El a sugerat ca, oricum, Hayssam era bine pregatit din punct de vedere tehnic: „Inteleg ca la perchezitia lui Omar Hayssam s-a gasit si un anume tip de telefon care nu poate fi interceptat”.