10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial20 de obiceiuri practice pentru o alimentaţie sănătoasă şi o siluetă suplă

20 de obiceiuri practice pentru o alimentaţie sănătoasă şi o siluetă suplă

Slăbirea şi menţinerea rezultatelor este o cursă pe termen lung, care are ca obiectiv schimbarea definitivă a obiceiurile alimentare, aşa că nu faceţi o tragedie din micile abateri.

Un corp sănătos şi o greutate satisfăcătoare presupune schimbarea obiceurilor alimentare pe viaţă, nu doar pentru o zi, prin urmare, aceasta trebuie să includă alimentele care vă plac şi pe care vi le puteţi permite. Indiferent de tipul de alimente care vă plac sau pe care le puteţi procura uşor, încercaţi să le consumaţi cu măsură.

“Dacă vreţi să scăpaţi pentru totdeauna de lupta cu kilogramele în plus, trebuie să vă modificaţi definitiv felul în care mâncaţi. Asta nu înseamnă o cură de slăbire pe viaţă, ci obiceiuri alimentare corecte, respectate în cea mai mare parte din timp, care vă pot asigura nu numai silueta pe care o doriţi, dar şi o sănătate foarte bună”, explică nutriţionstul Mihaela Bilic în cartea Sănătatea are gust.

”Pentru a putea vedea efecte vizibile, oamenii trebuie să înţeleagă că alimentaţia corectă şi sănătoasă nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie să fie integrată într-un stil de viaţă care va asigura starea generală de sănătate şi longevitatea. Nici un aliment nu poate aduce, singur, toate principiile nutritive de care are nevoie organismul, ci doar o alimentaţie variată, moderată şi echilibrată”, completează prof.univ.dr. Nicolae Hâncu.

1. consumaţi zilnic legume proaspete deoarece sunt bogate în apă, fibre, vitamine, minerale, fitonutrienţi şi sărace în calorii.

2. alegeţi produsele integrale şi pâine neagră pentru conţinutul bogat în fibre, vitamina E şi minerale.

3. nu lăsaţi să treacă o săptămână fără să mâncaţi leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut) care sunt bogate în proteine vegetale şi fitonutrienţi.

4. beţi multă apă, chiar dacă nu vă este sete, pentru a evita să mâncaţi prea mult.

5. nu săriţi peste micul dejun, corpul are nevoie de energie în prima parte a zilei şi dacă nu primeşte va fi obligat să încetinească procesele metabolice.

6. limitaţi consumul de produse sărate: mezeluri, produse de patiserie, brânzeturi fermentate; încercaţi să înlocuiţi sarea cu ierburi aromate atunci când gătiţi.

7. obişnuiţi-vă să vă puneţi în farfurie doar atât cât ar trebui să mâncaţi şi nu cât vă doriţi.

8. reduceţi drastic uleiul folosit la gătit şi consumaţi mai mult ulei de măsline şi de cânepă care au mulţi nutrienţi benefici.

9. eliminaţi zahărul din alimentaţie şi înlocuiţi-l cu fructe sau îndulcitori din sinteză.

10. feriţi-vă de alimentele gata preparate, nu puteţi ştii cu exactitate ce cantitate de zahăr sau de grăsime conţin şi încercaţi în schimb să gătiţi acasă.

11. consumaţi zilnic produse lactate slabe (lapte proaspăt, iaurt, brânză de vaci), sunt principal sursă de calciu a organismului.

12. introduceţi în dietă peştele gras de minim două ori pe săptămână, este bogat în minerale, acizi graşi polinesaturaţi omega 3 şi proteine complexe.

13. reduceţi consumul de alcool, deoarece scade la 30 la sută capacitatea organismului de a transforma grăsimea alimentară în energie şi favorizează depunerea excesului de calorii în ţesutul adipos.

14. nu ronţăţi niciodată între mese şi obişnuiţi-vă să aveţi trei mese principale şi două gustări în fiecare zi.

15. evitaţi prăjelile pentru a avea o digestie uşoară; toxinele rezultate în urma prăjirii alimentelor sunt greu de eliminat din corp.

16. informaţi-vă despre proprietăţile nutritive ale alimentelor, citind etichetele produselor pe care le cumpăraţi.

17. mâncaţi mai încet, mestecaţi bine şi analizaţi toate senzaţiile pe care alimentele vi le produc.

18. propuneţi-vă săptămânal o zi de post, fără produse animale, în care să consumaţi legume şi fructe proaspete.

19. cumpăraţi alimentele împachetate în ambalaj individual sau respectaţi numărul de porţii recomandate pe etichetă.

20. oferiţi-vă săptămânal un moment de plăcere alimentară şi bucuraţi-vă de el din plin, fără nicio urmă de vină.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Ruptură totală între Ciolacu și Piedone: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Ciolacu îi transmise joi lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă