12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleAu rămas două echipe în lupta pentru titlu. O mai poate opri...

Au rămas două echipe în lupta pentru titlu. O mai poate opri Viitorul pe FCSB?

Suntem exact la jumătatea play-off-ului Ligii 1. Au trecut 5 etape, iar lucrurile încep să se limpezească.

FCSB este lider în primul eșalon al fotba-lului românesc. Echipa lui Laurențiu Reghe-campf are două puncte peste Viitorul, care pare să nu facă față presiunii jocurilor din play-off, așa cum se anticipa. FCSB s-a montat extraordinar pentru jocurile din play- off, după un început de an nu tocmai bun, în care s-a pus inclusiv problema schim-bării lui Laurențiu Reghecampf.

Cu Denis Alibec în mare formă, care ne amintește de jucătorul foarte bun de la -Astra, echipă alături de care a cucerit titlul în sezonul trecut, FCSB are 12 puncte din 15 posibile.

Pe teren propriu, roș-albaștrii au un singur gol primit și 3 victorii: 2-0 cu CFR Cluj, 2-1 cu Dinamo și 3-0 împotriva Astrei lui Marius Șumudică, de nerecunoscut în play-off.

Duminică seară, FCSB a bifat și primul succes în deplasare, 0-1 împotriva celor de la CS U Craiova, succes adus de Harlem Gnohere, fostul atacant al lui Dinamo. Singurul eșec a fost cel de la Ovidiu, cu Viitorul, scor 1-3, meci în care FCSB a jucat în 10 oameni după eliminarea lui Gabi Tamaș.

Duelul decisiv, peste două săptămâni

Cel mai probabil, duelul dintre FCSB și Viitorul, de pe 24 aprilie va decide, în principiu, câștigătoarea campionatului. Pe lângă experiența superioară, oamenii lui Reghecampf vor avea și avantajul terenului propriu, întâlnirea urmând să se dispute pe Arena Națională.

Până la „finala pentru titlu”, FCSB va juca în etapa de Paște pe terenul celor de la CFR Cluj, în timp ce Viitorul, care a câștigat un singur punct în ultimele două meciuri (fără să marcheze vreun gol), are meci cu Dinamo, tot pe Arena Națională. Roș-albii, care au pierdut doar cu FCSB în play-off, 1-2, ar putea să-și avantajeze indirect marea rivală, astfel că meciul de duminică seară se anunță unul interesant din mai multe perspective.

De menționat că Dinamo are două victorii la rând și traversează o formă foarte bună sub comanda lui Contra: roș-albii, aflați acum pe locul al treilea, au trecut cu 2-0 de CFR Cluj, pentru ca luni seară să câștige și la Giurgiu, 2-1, după un final de meci superb, în care s-au marcat nu mai puțin de 3 goluri în 10 minute.

Astra, de nerecunoscut. Șumudică pleacă de la Giurgiu

Ajunsă cu mari emoții în play-off, campioana Astra Giurgiu are toate șansele să fie ultima în clasament, după ce anul trecut a devenit în premieră campioana României. Giurgiuvenii au avut un final de excepție în sezonul regulat, dar echipa lui -Marius Șumudică nu a mai avut energie și pentru -play-off, după ce impresionase anterior și în UEFA -Europa League, prin prezența în primăvara europeană.

Exasperat de jocul slab al echipei și de faptul că nu mai poate motiva echipa, Șumudică ar putea să plece chiar înainte de finalul sezonului. Astra s-a gândit, deja, la un înlocuitor, în pole-position fiind Nicolae Dică, fostul mijlocaș al Stelei, care acum o antrenează în Liga 3  pe SCM Pitești. „Suntem cea mai slabă echipă din play-off. La cum arătăm, nu merităm să jucăm în Europa! Sunt decis să renunț și să îmi reziliez contractul. Cred că trebuie să ne despărțim. E umilitor ce se întâmplă! Am ajuns la capătul puterilor”, a recunoscut Șumudică, la finalul înfrângerii cu -Dinamo.

Chiar dacă va încheia play-off-ul pe locul 6, Astra este sigură de prezența în Europa. În plus, campioana are șansa să câștige un trofeu în acest an: va juca în semifinalele Cupei României, acolo unde pornește favorită în dubla cu ACS Poli Timișoara, bănățenii fiind mai degrabă preocupați de lupta pentru evitarea retrogradării.

Echipele care vor termina pe primele două locuri vor participa în preliminariile UEFA Champions League, România urmând să mai trimită alte 3 formații în UEFA Europa League.

Voluntari și Timișoara nu vor în Europa

În mod normal, câștigătoarea Cupei României ar fi trebuit să meargă și ea în preliminariile Europa League, alături de alte două echipe din Liga 1. Ajunsă în play-off, acolo unde ocupă poziția a 4-a, CFR Cluj nu are însă drept de participare în cupele europene, ardelenii fiind în continuare în insolvență.

Voluntari și Timișoara, echipe calificate în semifinalele Cupei României și aflate în play-out, nu au depus dosarul de licențiere pentru cupele europene, fapt care dovedește încă o dată amatorismul din fotbalul românesc.

Termenul-limită era 31 martie 2017, care nu a fost însă respectat de cele două cluburi. Cu datorii mari, probabil că bănățenii nu au sperat că vor primi undă verde de la UEFA. De altfel, Timișoara a fost și penalizată la începutul sezonului, cu 6 puncte, pentru restanțele care nu au fost achitate la timp. Dacă Timișoara o va întâlni pe Astra în semifinalele Cupei, echipa preluată recent de Claudiu Niculescu are o dublă grea cu o altă echipă din play-off, CS U Craiova, ieșită și ea din lupta la titlu, la fel ca formația din Giurgiu.

În aceste condiții, Cupa României este pe planul al doilea pentru cele patru semifinaliste. Cum FCSB și Dinamo au fost eliminate din competiție, FRF se gândește să programeze finala la Ploiești, pe stadionul Petrolului, arenă cu o capacitate de 15.000 de locuri.

Liga 1. Clasamentul play-off-ului

1. FCSB                  36 p

2. Viitorul              34 p

3.  Dinamo            29 p

4. CFR Cluj           29 p

5. CS U Craiova   27 p

6.  Astra                 23 p

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă