12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele moldovean Igor Dodon, despre recomandările Comisiei de la Veneția: Nimeni din...

Președintele moldovean Igor Dodon, despre recomandările Comisiei de la Veneția: Nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, unui stat suveran, ce să facem

Președintele moldovean Igor Dodon a afirmat, joi, că va insista ca Republica Moldova să treacă la sistemul electoral mixt, indiferent de recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Dodon a precizat că a primit proiectul avizului Comisiei de la Veneția, astfel că unele recomandări vor putea fi luate în calcul, dar se va insista pe votarea proiectului inițiat de Partidul Socialiștilor la propunerea sa. Totodată, Igor Dodon a subliniat că „nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, unui stat suveran, ce să facem”.

Totodată, președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a declarat că nu este de acord cu toate concluziile experților Comisiei de la Veneția și că vor fi acceptate doar unele argumente tehnice, nu și cele care ar fi o interferență în dreptul țării la o alegere suverană.

Agenția de știri Reuters cita zilele trecute un document al Comisiei de la Veneția în care este criticat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, invocându-se riscul ca deputații, aleși în circumscripții uninominale, să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie subiect al interferenței politice în timpul implementării reformei. Comisia de la Veneția se va întruni în data de 16 iunie pentru a aproba avizul asupra proiectului PD-PSRM privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Reprezentanții Partidului Democrat, aflat la putere în Republica Moldova, au propus anterior modificarea Codului Electoral și trecerea la sistemul de vot uninominal.

Președintele Igor Dodon a afirmat că este necesar să se treacă la sistemul electoral mixt care presupune alegerea pe liste de partid a jumătate din numărul deputaților, iar cealaltă jumătate să fie aleasă pe circumscripții electorale uninominale.

Parlamentul a aprobat într-o primă lectură comasarea celor două proiecte de lege elaborate de democrați și socialiști cu privire la amendarea Codului Electoral al Republicii Moldova, care i-ar avantaja pe democrați și socialiști la alegerile parlamentare de anul viitor.

Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă